Lesmodule Valpreventie voor HBO-V
VeiligheidNL heeft op basis van de meest recente kennis en materiaal de Lesmodule Valpreventie ontwikkeld voor toekomstige verpleegkundigen (HBO V-niveau). Deze lesmodule biedt kennis en vaardigheden over wat effectieve valpreventie is en wat verpleegkundigen voor rol kunnen vervullen binnen het groeiende thema valpreventie.
Waarom de Lesmodule Valpreventie?
Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Valpreventie is noodzakelijk om het aantal valongevallen te verminderen. Zorgverleners zoals verpleegkundigen spelen hierin een belangrijk rol. Zij kunnen een valrisico opsporen, valrisicofactoren in kaart brengen en effectieve interventies aanbieden aan ouderen. Het is daarom belangrijk dat zij beschikken over up-to-date kennis en vaardigheden ten aanzien van het onderwerp valpreventie.
VeiligheidNL wil als expert op het gebied van valpreventie Hogescholen handvatten bieden voor het vormgeven van onderwijs over het thema valpreventie.
De Lesmodule Valpreventie is ontwikkeld voor hogescholen om aan te bieden aan 1e of 2e jaars HBO-V studenten. De lesmodule bevat algemene kennis en vaardigheden ten aanzien van valpreventie welke wordt toegespitst op de rollen en competenties van verpleegkundigen.
De Lesmodule Valpreventie heeft als doel de kennis en vaardigheden van HBO-V studenten ten aanzien van valpreventie te bevorderen. Tijdens het volgen van de Lesmodule Valpreventie leren studenten:
- wat het nut is van valpreventie, wat effectieve valpreventie is, en welke rollen zij kunnen invullen binnen de Ketenaanpak Valpreventie
- over de mogelijke weerstanden en motieven van ouderen om deel te nemen aan valpreventieve activiteiten en hoe zij met ouderen het gesprek voeren over valpreventie
- hoe je valrisico opspoort, hoe je valrisicofactoren in kaart brengt, wat de vervolgstappen zijn (interventies/doorverwijzen) en hoe je ouderen motiveert voor valpreventie.
De lesmodule bestaat uit 3 lessen van elk ca 1 contactuur en 1 zelfstudie uur. De lesmodule is opgebouwd uit een aantal blokken en is ontwikkeld als een leerlijn die je van A tot Z kunt doorlopen. Maar, het is ook mogelijk om losse blokken te gebruiken en in te passen in bestaand onderwijs. Ieder blok bestaat uit een standaard opzet, aangevuld met suggesties, werkvormen en leestips zodat docenten zelf vorm kunnen geven aan de lesmodule binnen het curriculum.
Voor de invulling van deze lessen, zijn de volgende documenten ontwikkeld:
- Lesbrief Lesmodule Valpreventie: beschrijft de basisopbouw van de lessen, een onderbouwing vanuit gedragsperspectief en bevat (zelfstudie)opdrachten.
- Powerpoint presentatie ‘Introductie valpreventie & ketenaanpak’
- Powerpoint presentatie ‘Opsporen & screenen’
- Powerpoint presentatie ‘Ouderen motiveren’
- Powerpoint presentatie ‘Effectieve interventies’
- Casussen voor het oefenen met de Valanalyse en het motiveren van ouderen
VeiligheidNL heeft deze lesmodule ontwikkeld in samenwerking met diverse Hogescholen én de Behavior Change Group.
Hogescholen
Zes Hogescholen met een HBO-V opleiding hebben meegedacht over de inhoud en vormgeving van de Lesmodule Valpreventie en hebben hierop in verschillende stadia van de ontwikkeling feedback gegeven. Ook vanuit het LOOV (Landelijke overleg opleidingen verpleegkundige) is input geleverd.
Behavior Change Group
De Behavior Change Group (BCG) is een samenwerking tussen Onderzoeks- en adviesbureau Dijksterhuis & van Baaren (D&B) en het opleidingsinstituut de Behavior Change Academy (BCA). Met behulp van BCG inventariseerde we weerstanden en motieven van verpleegkundigen om met valpreventie aan de slag te gaan. Door kennis uit de gedragswetenschappen te gebruiken bij het ontwikkelen van de lesmodule, vergroten we de kans dat studenten daadwerkelijk met de stof aan de slag gaan in de praktijk.
Hoe vraag ik de Lesmodule Valpreventie aan?
Hogescholen kunnen de lesmodule gratis aanvragen bij consultant valpreventie Kirsten Evenblij via k.evenblij@veiligheid.nl
Lesmodule Valpreventie is alleen verkrijgbaar voor onderwijsinstanties
Lesmodule Valpreventie is alleen verkrijgbaar voor onderwijsinstanties
Werk je niet bij een onderwijsinstantie, maar wil je wel meer leren over valpreventie? Volg dan een van onze gratis e-learnings.
Opsporen van valrisico bij ouderen
Ouderen motiveren voor valpreventie
Valpreventie bij ouderen met dementie en cognitieve stoornissen
Op de hoogte blijven van nieuws over valpreventie?
Valpreventie
Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.