Onderwerp

Verdrinking

In Nederland is het water nooit ver weg. Helaas gebeuren er nog steeds veel ongelukken door verdrinking: jaarlijks overlijden er ongeveer 80 mensen. Daarnaast belanden zo'n 200 mensen per jaar in het ziekenhuis als gevolg van een bijna-verdrinking. Kinderen van 0-4 jaar oud lopen het grootste risico, gevolgd door kinderen van 4-12 jaar oud en (jonge) nieuwkomers.

Naar alle informatie
placeholder
20%
van de verdrinkingsslachtoffers op de spoedeisende hulp is een kind van 1 of 2 jaar

Wat doen wij er aan?

Ons doel is om ernstige letsels bij kinderen te voorkomen. De basis van onze aanpak is ons strategisch model letselpreventie. Een goede balans tussen het beschermen en versterken van een kind is hierbij cruciaal. Om verdrinkingen te voorkomen richten wij ons voornamelijk op maatregelen om de allerkleinsten te beschermen. En om bij kinderen vanaf 4,5 of 5 jaar te starten met zwemles.

Wat kan jij doen als professional? 

Als het gaat om het voorkomen van verdrinkingen, stellen de verschillende risicogroepen verschillende eisen aan de omgeving van water. Dit is belangrijk voor gemeenten om aandacht aan te besteden. Maar ook ten aanzien van het gedrag verschillen de aandachtspunten per risicogroep. Zo moeten ouders hun kinderen leren omgaan met water en altijd goed toezicht te houden. En moeten kinderen én (jonge) nieuwkomers leren zwemmen. Adviseer jij ouders over zwemveiligheid? Dan raden wij aan om ouders zich ervan bewust te maken dat verdrinking van een kind snel en zonder geluid gebeurt. Het houden van toezicht is hierbij van groot belang. Het gebruiken van hulpmiddelen zoals zwemvleugels en het aanpassen van de omgeving zijn daarnaast effectief in het voorkomen van verdrinkingen. Vanaf ongeveer 4,5/5 jaar is het verstandig om te starten met zwemles. Maar ook na het behalen van het zwemdiploma is een kind nog niet volledig waterveilig. Druk ouders op het hart dat ze kinderen tot en met 6 jaar oud nog niet zelfstandig kunnen laten zwemmen. Oudere kinderen die na het behalen van de diploma’s niet regelmatig zwemmen, kunnen ook niet zonder toezicht zwemmen.

Wij kunnen de kinderen die na een bijna-verdrinking op de intensive care terechtkomen dikwijls niet meer beter maken, omdat de hersenen al te ernstig zijn beschadigd door het langdurige zuurstofgebrek. Sommige kinderen die uiteindelijk overleven, houden blijvend hersenletsel over.

Joke Kieboom

Kinderarts-intensivist van het Beatrix Kinderziekenhuis & UMC Groningen
Expert

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.