Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de valvaardigheden van hun kind. Maar het is natuurlijk nog beter als kinderen het structureel meekrijgen op school of de BSO.
Het veranderen van je (natuurlijke) reflexen doe je niet zomaar even, hiervoor moet je oefenen, oefenen en oefenen. Dat klinkt als een hele serieuze en tijdsintensieve bezigheid maar dit kan ook gewoon spelenderwijs, geïntegreerd in de activiteiten die jullie toch al doen. Structureel of incidenteel. Hoe je het ook aanpakt, je zult mooie resultaten bereiken. Zo pak je ‘t aan:
Als docent ben je de aangewezen persoon om leerlingen tijdens de gymles valtechnieken te leren. Door dit spelenderwijs te doen, vinden kinderen het vaak hartstikke leuk. Je kunt de oefeningen eenvoudig integreren in de lesonderdelen die je aanbiedt. Zo hoef je geen volledige les aan het onderwerp te besteden.
Direct aan de slag met alle oefeningen? Die vind je hier. En zo kun je het oefenen van valtechnieken integreren in je reguliere gymles:
Tip 1: circuitje Was je toch al van plan een circuitje te doen met de kinderen? Integreer dan een valoefening bij 1 van de stops of tussen 2 punten in? Laat ze bijvoorbeeld een schouderrol tussendoor maken.
Tip 2: van of uit een toestel springen Gaan jullie lekker aan de slag met de bok, kast of rekstok? Laat je leerlingen een valoefening doen nadat zij erover heen of vanaf gesprongen zijn.
Tip 3: op een toestel springen Laat de leerlingen ‘tafelspringen’: met een springplank of trampoline op een dikke mat die bijvoorbeeld op twee bruggen steunt. Laat ze er vervolgens in hun breedte-as vanaf rollen of springen. Zo kiezen ze zelf een veilige val van hoogte.
Tip 4: touwen of ringen Gaan jullie vandaag zwaaien met de touwen? Laat de kinderen dan eindigen met een veilige val achterover of plat voorover.
Tip 5: balspelen Staat er een balspel op het programma? Laat de groep dan volgens de normale Regels spelen maar laat de scorende partij of speler steeds een schouderrol voorover maken op de dikke mat.
Als pedagogisch medewerker vind je de ontwikkeling van de kinderen belangrijk. Jij bent dan ook de aangewezen persoon om de kinderen in jouw groep of opvang spelenderwijs te leren vallen. Door het in spelvorm te verpakken, vinden kinderen het vaak heel leuk om te doen én kun je het eenvoudig integreren in je normale activiteiten.
Direct aan de slag met alle oefeningen? Die vind je hier. En zo kun je het oefenen van valtechnieken toepassen in de dagelijkse praktijk:
Wil je ook thuis aan de slag met deze leuke en uitdagende valoefeningen? Ga dan snel naar de oefeningen voor thuis.
Maak van jouw kind een echte stuntvrouw of -man!!
Er zijn veel oefeningen om valtechnieken te leren. Voor de verschillende valrichtingen, voor verschillende niveaus, voor tijdens de gymles of gewoon voor een leuke activiteit op de bso. We hebben ze speciaal voor jou allemaal op een rijtje gezet in onze valtraining Val OK! | Vallen kun je leren.
Geen idee waar of hoe je moet beginnen? Vraag een valclinic aan. Een professionele valtrainer leert je hoe je de valoefeningen in de praktijk uitvoert en integreert in de reguliere gymles of hoe je ze inzet als leuke activiteit bij jullie op de bso. Enthousiaste kinderen gegarandeerd!
Hoe werkt het aanvragen van een valclinic?
Na het aanvragen van een clinic neemt de trainer contact met je. Samen bepaal je de inhoud van de clinic. Deze wordt namelijk op maat gemaakt op basis van het niveau van de kinderen, de aanwezige middelen en je eigen voorkeuren. Voor een 3 uur durende valclinic moet je denken aan circa €450 (excl. reiskostenvergoeding). Uiteraard stemt de trainer de definitieve prijs met je af.