53% van ouders heeft geen veilige spaakafscherming op fiets

Een spaakbeknelling is een belangrijke oorzaak van een fietsongeval bij kinderen. Spaakbeknelling voorkomen begint bij het veilig vervoeren van een kind op de fiets. Veel ouders denken dat ze dit veilig doen, maar dat is lang niet altijd het geval. Zo blijkt uit een observatie onderzoek van Taskforce Kinderveiligheid. Wat gaat er precies mis? En in welke situaties? Het rapport geeft antwoord op deze vragen met als doel om de voorlichting richting ouders te verbeteren.

Status

Afgerond

Onderzoek type

Onderzoek

Publicatiedatum: 1-1-2015

Uit het onderzoek van Taskforce Kinderveiligheid

De Taskforce Kinderveiligheid is een samenwerking tussen VeiligheidNL, Erasmus MC en het Verbond van Verzekeraars.
blijkt dat 53% van de ouders geen veilige spaakafscherming op de fiets heeft. Bij ouders die een tweedehands fietszitje hebben, is dit zelfs 90%!

Terwijl ouders zelf vaak denken dat ze hun kinderen veilig vervoeren. Maar fietszitjes zijn pas sinds 2004 standaard voorzien van veilige, geïntegreerde spaakafscherming. Waarbij het zitje is uitgerust met harde platen die het voeteneinde afschermen van het fietswiel.

Fietszitjes van voor die tijd hebben alleen bakjes waar de voetjes in passen, of slechts voetensteuntjes. In beide gevallen beschermen ze niet voldoende tegen voetjes tussen de spaken en zijn aanvullende maatregelen nodig, zoals apart te monteren beschermplaten.

Pas op met oudere zitjes

Pas op met oudere zitjes

Het grootste risico zit dus in zitjes die voor 2004 gekocht zijn, en de zitjes die tweedehands worden overgenomen.

Maar er gaat nog meer mis: zo heeft 8% van de ouders het fietszitje niet goed gemonteerd, is bij 27% de gordel niet goed bevestigd en heeft 61% de voetriempjes niet (juist) vastgemaakt. In totaal zat 73% van de geobserveerde kinderen niet veilig op de fiets

Minimaal 1 fout gemaakt wat betreft montage fietszitje, gordelgebruik, gebruik voetriempjes, spaakafscherming.
. Deze cijfers vallen zwaar tegen, zeker omdat ouders zichzelf gemiddeld een 8 geven voor de veiligheid van de fietsrit.

In welke situaties gaat het mis?

Bij fietsritjes naar het kinderdagverblijf of de basisschool vervoerden ouders kinderen vaker onveilig dan bij ritten naar een recreatiegebied. Vooral de voetriempjes werden minder vaak vastgemaakt, wanneer ouders het traject meerdere keren per week reden in vergelijking met een lagere ritfrequentie.

Bron: Rapport observatieonderzoek. Veilig fietsvervoer van jonge kinderen: naar een betere preventie van spaakverwondingen. Task Force Kinderveiligheid, januari 2015.

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.