Valrisicotest

Met de Valrisicotest schat je in of een cliënt een laag, matig of hoog valrisico heeft. Aan de hand van valgeschiedenis, valangst en mobiliteitsstoornissen kan snel worden ingeschat of er sprake is van een verhoogd valrisico. Wanneer een cliënt is gevallen dan zijn er meerdere factoren die de hoogte van het valrisico bepalen. Zonder val wordt er gekeken naar mobiliteitsstoornissen en valangst. Zijn deze aanwezig, dan stel je met een looptest de mate van het valrisico vast.

placeholder

Blijkt uit de Valrisicotest dat er sprake is van een hoog valrisico dan kan je de Valanalyse uitvoeren. De Valanalyse is een uitgebreide valrisicobeoordeling en brengt alle oorzaken in kaart die zorgen voor een hoog valrisico. Met behulp van vragen en testjes stel je vast of de oudere bijvoorbeeld bang is om te vallen, veel medicijnen gebruikt, oogproblemen heeft of vaak duizelig is. Wanneer je alles in kaart hebt gebracht kan je advies op maat geven en zo nodig doorverwijzen naar een andere zorgverlener.

Looptest 

In navolging van de Wereldrichtlijn Valpreventie is in de Valrisicotest de looptest opgenomen als objectieve test om onderscheid te maken tussen laag en matig valrisico. We hanteren hierbij een iets lager afkappunt dan in de Wereldrichtlijn; 4 in plaats van 5 seconden. Het afkappunt is verlaagd om ervoor te zorgen dat de iets fittere ouderen die wel baat hebben van de valpreventieve beweeginterventies daar ook naar worden doorverwezen. Zij komen dan in de categorie “matig valrisico”. Het is aangetoond dat de valpreventieve beweeginterventies “Vallen Verleden Tijd" en “In Balans” effectief zijn bij deze licht kwetsbare ouderen. 

Aanpassing stroomschema

Aanpassing stroomschema

Het stroomschema van de valrisicotest is eind maart aangepast om te verduidelijken dat ouderen zonder een val ook een hoog valrisico kunnen hebben.

Download Valrisicotest

Valrisicotest
(pdf)

Op de hoogte blijven van nieuws over Valpreventie?

Meld je aan

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.