Veilig Productgebruik
Ongevallen met attractie- en speeltoestellen
Het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS) stelt veiligheidseisen aan attractie- en speeltoestellen om de risico’s bij het redelijkerwijs gebruik te beperken. De afgelopen decennia zijn er ontwikkelingen in de speeltoestellenbranche, waardoor de risico’s zijn toegenomen. VeiligheidNL heeft in opdracht van VWS een analyse uitgevoerd naar het aantal SEH-bezoeken (periode 2018-2022) in verband met letsel door een ongeval waarbij een attractie- of speeltoestel betrokken was.
Status
Onderzoek type
Onderzoek
Opzet en belangrijke inzichten
In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft VeiligheidNL een analyse uitgevoerd (periode 2018-2022) naar het aantal bezoeken aan de Spoedeisende Hulp (SEH) als gevolg van ongevallen met attractie- of speeltoestellen. De belangrijkste bevindingen zijn:
- Top 5 toestellen: De trampoline staat op nummer 1, gevolgd door klimrekken, glijbanen, luchtkussens en schommels.
- Stijging in SEH-bezoeken: Er is een significante stijging in het aantal SEH-bezoeken door trampoline-ongevallen in de afgelopen 10 jaar. Andere attractie- en speeltoestellen laten geen significante dalingen of stijgingen zien.
Meer SEH-bezoeken betekenen niet automatisch dat een toestel risicovoller is; het kan ook wijzen op meer gebruik en/of onveilig gebruik. VeiligheidNL benadrukt daarom ook het belang van risicovol spelen voor de ontwikkeling van kinderen. Dit omvat spannende en uitdagende activiteiten die bijdragen aan de motorische, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling.
Bekijk het rapport
Ook interessant voor jou
Meer voor werkvelden:
Veilig Productgebruik
Elke dag belanden er 600 mensen op de Spoedeisende Hulp door een ongeval met een consumentenproduct. Soms is het product onveilig, maar in veel gevallen is menselijk gedrag de oorzaak van letsel. Het thema Veilig productgebruik zet zich in om ernstig letsel als gevolg van het onjuist gebruiken van een product te voorkomen.