Ga door naar hoofdinhoud
4vuurwerkveilig

Lespakket: 4vuurwerkveilig

Op deze pagina vind je het lespakket 4vuurwerkveilig. Download de lesmaterialen en je kunt direct aan de slag!

Doel

Kinderen bewustmaken van de gevaren van vuurwerk en ze tips te geven voor een veilige jaarwisseling.

Doelgroep

Groep 7 en 8 van het basisonderwijs.

Aanpak

4vuurwerkveilig is een gratis, digitaal lespakket voor basisscholen. Er zijn verschillende lesmaterialen, waarmee je zelf één of meerdere vuurwerklessen kan samenstellen. Hieronder kun je de materialen downloaden.

Aan de slag

Download

Handleiding lespakket

Wil je weten hoe je het lespakket het beste kunt gebruiken? Lees dan eerst de handleiding.

Download

1. 4vuurwerkveilig presentatie

Download de kant-en-klare presentatie die je zelf kunt geven in de klas. Hiermee leer je de leerlingen wat vuurwerk is, waar het vandaan komt, wat illegaal vuurwerk is en welke regels en tips er zijn om vuurwerkongevallen te voorkomen. Ter voorbereiding download je de hand-out met achtergrondinformatie.

Video

2. Videopresentatie met voice-over

Geen tijd om zelf de presentatie te geven? Speel dan deze videopresentatie af in de klas.

3. Extra video met Sjoerd (9) die gewond raakte

F1-vuurwerk lijkt onschuldig maar dat is het niet. Dat ondervond ook Sjoerd (9). Ondanks oplettendheid van zijn ouders, kreeg hij zonder dat ze het wisten F1-vuurwerk in zijn bezit en liep ernstige brandwonden op. In de nieuwe korte video vertelt hij zijn verhaal aan brandweervrouw Sjors. Artsen van het Radboudumc Expertisecentrum voor Kindertrauma en -brandwondenzorg leggen uit wat de gevolgen zijn van een vuurwerkongeval. Bekijk de video met je leerlingen als aanvulling op de videopresentatie. 

*Het Radboudumc was niet de behandelaar van Sjoerd

Huiswerk

4. Huiswerkopdracht en video voor ouders

Kinderen krijgen ook zonder medeweten van de ouders vuurwerk in het bezit. In een speciale korte video voor ouders vertelt de moeder van Sjoerd wat er mis is gegaan. En artsen van het Radboudumc leggen uit wat de gevolgen zijn. Kopieer de link en deel de video eenvoudig in de nieuwsbrief of app voor ouders/verzorgers. Deel ook de huiswerkopdracht uit aan de leerlingen. Zo testen niet alleen de leerlingen zelf, maar ook de ouders/verzorgers hun kennis over vuurwerkveiligheid. Voor meer uitleg en tips kun je ouders verwijzen naar kinderveiligheid.nl/vuurwerktips

Quiz

5. Vuurwerk-quiz

Wat hebben jouw leerlingen geleerd over vuurwerk? Check het met de Kahoot! quiz. De quiz kan zowel klassikaal als individueel gedaan worden. Klik op de link en start de quiz!
Naar quiz
Download

6. Toelichting antwoorden quiz

Download

8. Promotiemateriaal

Download de 4vuurwerkveilig poster met de vuurwerktips. Deze kun je uitprinten, meegeven aan de leerlingen of ophangen in de klas. 

Download

9. 4vuurwerkveilig certificaat

Hebben leerlingen de les over vuurwerkveiligheid goed afgerond? Deel dan het 4vuurwerkveilig certificaat uit, zodat ze thuis kunnen laten zien dat ze alles weten over vuurwerkveiligheid.

Video Radboudumc Amalia kinderziekenhuis

10. Aanvullend lesmateriaal

Hierbij nog een video van het Radboud UMC om de vuurwerkles mee uit te breiden.

Samenwerken op dit onderwerp?

Thema

Veilig Productgebruik

Elke dag belanden er 600 mensen op de Spoedeisende Hulp door een ongeval met een consumentenproduct. Soms is het product onveilig, maar in veel gevallen is menselijk gedrag de oorzaak van letsel. Het thema Veilig productgebruik zet zich in om ernstig letsel als gevolg van het onjuist gebruiken van een product te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder