Aantallen en oorzaken van letsels bij kinderen in 2021

In 2021 belandden 400 kinderen per dag op de Spoedeisende Hulp (SEH). Waarvan meer dan de helft (52%) ernstig letsel opliep. 

Elk jaar analyseren wij de letselcijfers uit ons Letsel Informatie Systeem (LIS). De belangrijkste cijfers en inzichten over ongevallen bij kinderen in de leeftijd van 0 t/m 18 jaar in 2021 lees je terug in deze infographic.

Totaaloverzicht ongevallen

placeholder

De cijfers laten zien dat er ten opzichte van 2019 een daling is van 100 kinderen per dag die een bezoek brengen aan de eerste hulp. Dat klinkt als een mooi resultaat maar is grotendeels te verklaren door covid. In de lockdown

lag het totaal aantal SEH-bezoeken vanwege ernstig letsel stukken lager dan in dezelfde periode in het jaar ervoor. Wat wel stabiel is gebleven, is dat de meeste letsels bij baby's en peuters ontstaan in of om het huis (70%). 

De top 5 ernstige ongevallen

placeholder

In de top 5 ernstige ongevallen lijkt een verschuiving zichtbaar. Zo is het aantal letsels door skeeleren/skaten aanzienlijk gestegen en zijn bijvoorbeeld het aantal letsels door een spaakbeknelling uit de top 5 verdwenen. Ook dit is een effect van de lock-downs; er werden ineens enorm veel skeelers verkocht. Met een stijging van het aantal ernstige letsels door skeeleren of skaten tot gevolg (+233%). Het verdwijnen van spaakbeknellingen uit de top 5 geeft overigens een vertekend beeld. Want van alle fietsongevallen is het overgrote deel een spaakbeknelling

. Dat het niet meer in de top 5 terugkomt komt ook doordat kinderen door de sluiting van de scholen tijdens de lockdown, minder vaak vervoerd zijn achterop de fiets.

Valongevallen

placeholder

Geen risico’s vermijden, maar er mee om leren gaan

Letsel als gevolg van een val kunnen we voorkomen. Niet alleen door alle risico’s te vermijden, maar juist door de motorische, cognitieve en sociaal-emotionele vaardigheden van kinderen te stimuleren. Dat noemen we het versterken van kinderen. Dit kan bijvoorbeeld door risicovol spelen aan te bieden. 

Aan de slag met risicovol spelen? 

Lees meer

Meer informatie

In onze rapportage Kinderveiligheid 2021 lees je alles over ons onderzoek naar SEH-bezoeken onder kinderen en jongeren (0-18 jaar). Of download hieronder de volledige infographic.

Download de volledige infographic

Infographic Cijfers Kinderveiligheid 2021
(pdf)

Samenwerken op dit onderwerp?

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.