Effecten van de corona-lockdown op SEH-bezoeken

De COVID-19-pandemie heeft ervoor gezorgd dat de aandacht van veel zorginstellingen en zorgverleners volledig uitging naar het behandelen van coronapatiënten. Dit had gevolgen voor de behandeling van overige ziekten, aandoeningen en letsels. De vraag welke zorg niet of minder is verleend, of is uitgesteld, beantwoorden we met gegevens uit ons Letsel Informatie Systeem (LIS). We vergelijken januari-september 2020 met dezelfde maanden in 2019.

Uit een analyse van Spoedeisende Hulp (SEH)-bezoeken uit de LIS-ziekenhuizen van de maanden januari tot en met september blijkt dat het totaal aantal SEH-behandelingen vanaf maart 2020 sterk is verminderd. Herstel van het aantal SEH-bezoeken is ingezet sinds de maand mei, maar pas echt goed vanaf augustus. Het aantal patiënten dat een SEH van een ziekenhuis bezoekt, is in de maanden maart-juni 2020 ten opzichte van het aantal bezoeken in 2019 met ongeveer 25 procent gedaald.

Status

Afgerond

Onderzoek type

Cijferrapportage

Publicatiedatum: 1-10-2020

Daling SEH-bezoeken door zowel letsels als ziekten en aandoeningen

Het bezoek van letselpatiënten aan de SEH van LIS-ziekenhuizen is in maart 2020 ten opzichte van maart 2019 veel forser gedaald dan die voor de niet-letselpatiënten. Mogelijk omdat er daadwerkelijk minder letsels plaatsvonden. Een daling in ziekten of aandoeningen (zoals bijvoorbeeld een acute hart- en vaataandoening) is in tijden van lockdown veel minder snel te verwachten. In de maanden april tot en met juni 2020 is de daling van het aantal letselpatiënten en niet-letselpatiënten ten opzichte van 2019 echter nagenoeg gelijk. Dat is opmerkelijk en suggereert dat COVID-19 door verschoven of uitgestelde zorg een effect heeft gehad op SEH-zorg voor ziekten/aandoeningen. Anders zou de daling van niet-letselpatiënten veel minder groot zijn dan die van de letselpatiënten.

Herstel SEH-bezoeken minder voor ziekten en aandoeningen dan letsels

Het ingezette herstel van het aantal SEH-bezoeken vanaf juni heeft zich met name doorgezet in de maanden augustus en september. Toch bezochten in september 2020 nog altijd zo'n 9% minder niet-letselpatiënten de SEH ten opzichte van 2019. Voor letselpatiënten lijkt er in de periode augustus-september geen verschil meer te zijn in de omvang van het aantal SEH-bezoeken in 2020 ten opzichte van 2019.

Op de hoogte blijven?

Heb jij in je werk te maken met letselpreventie en wil je op de hoogte blijven van de laatste trends en ontwikkelingen? Meld je dan aan voor onze e-mail updates!

Aanmelden

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.