Ga door naar hoofdinhoud
Valpreventie voeding

Factsheet Voeding en valpreventie

Goede voeding kan bijdragen aan het voorkomen van een val bij ouderen. Voedingsinterventies kunnen een onderdeel zijn van een multifactoriële valpreventieve aanpak. In deze factsheet lees je daar alles over.

Kernpunten uit de factsheet:

  • Voeding speelt in op de onderliggende risicofactoren van vallen, zoals spiermassa, spierkracht en balans. 
  • Zowel (ernstig) overgewicht als ondervoeding kunnen zorgen voor een verhoogd valrisico.
  • Screening op de voedingstoestand van een oudere is daarom een relevant onderdeel van een multifactoriële valrisicobeoordeling. 
  • Is voeding een probleem? Dan kan een voedingsinterventie een goede aanvulling zijn op een beweeginterventie en eventueel andere interventies in een multifactoriële aanpak om vallen te voorkomen.                             
  • Betrek altijd een diëtist bij een voedingsinterventie. 

Op de hoogte blijven van nieuws over Valpreventie?

Meld je aan

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Valpreventie

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.

Meer over dit thema
placeholder