
Valpreventie
Factsheet Voeding en valpreventie
Voeding speelt een belangrijke rol in het voorkomen van vallen. Ondervoeding kan leiden tot verlies van spiermassa en kracht, terwijl ernstig overgewicht het valrisico eveneens verhoogt. Deze factsheet laat zien hoe voeding onderdeel kan zijn van een bredere, multifactoriële valpreventieve aanpak, en benadrukt het belang van screening en maatwerk.
Combineer voedingsinterventies met beweegprogramma’s
Voedingsinterventies hebben vooral meerwaarde wanneer ze worden ingezet als aanvulling op andere interventies, zoals beweegprogramma’s. Het is belangrijk om bij signalen van (risico op) ondervoeding of obesitas tijdig een diëtist te betrekken. Die kan de voedingsstatus en -inname beoordelen en een passend advies opstellen. Ook eiwitinname, vitamine D en calcium spelen een rol in het ondersteunen van spierkracht, balans en botgezondheid. Gerichte aandacht voor voeding, in combinatie met beweging, kan worden ingezet als onderdeel van een multifactoriële valpreventieve aanpak.
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Valpreventie
Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.
Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.