Enkelblessures

Enkelblessures zorgen er vaak voor dat sporters voor korte of langere tijd niet kunnen sporten. VeiligheidNL registreert daarom de sportblessures in Nederland, om alle kennis te verzamelen die nodig is voor blessurepreventie.

Enkelblessures komen veel voor in de sport. In 2017 was vijftien procent van alle sportblessures in Nederland een enkelblessure. In meer dan de helft van de gevallen was het een enkelverstuiking. Bijna de helft (44 procent) van alle enkelblessures werd medisch behandeld, waarvan driekwart door de fysiotherapeut.

Status

Afgerond

Onderzoek type

Cijferrapportage

Publicatiedatum: 7-1-2019

Voetballers

Het merendeel van de geblesseerde sporters met een enkelblessure was een veldvoetballer. Rekening houdend met het aantal gesporte uren per sport, bleek dat zaalvoetbal de meest risicovolle sport was om een enkelblessure op te lopen die behandeld moest worden op de Spoedeisende Hulp (SEH). Een derde van alle enkelblessures op de SEH werd beschouwd als ernstig.

Mannen liepen (iets) vaker een enkelblessure en een enkelverstuiking op dan vrouwen, en sporters onder de 35 jaar veel vaker dan oudere sporters. Bijna de helft van alle enkelblessures werd veroorzaakt door vallen of verstappen (verzwikken), maar vaak ook door overbelasting. Bij enkelverstuikingen werd zelfs meer dan de helft veroorzaakt door vallen of verstappen en stond contact met een andere sporter op de tweede plaats.

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.