Kinderveiligheid
Waterparels: gevaarlijk speelgoed voor jonge kinderen
Ze zijn al enige tijd op de markt, waterparels. Kleine gekleurde balletjes, die gemaakt zijn van materiaal dat water absorbeert. Ze worden ook wel orbeez, waterbeads of gelballetjes genoemd. Ze kunnen gebruikt worden in de tuin of in plantenbakken als decoratie, maar ze worden nu ook veelvuldig aangeboden als speelgoed voor kinderen. Misschien ook wel bij jou op de kinderopvang. Maar zijn die waterparels wel veilig? Lees het in deze blog van Mieke, onze Kinderveiligheid expert.
Kinderen zijn dol op waterparels! Ze zijn kleurrijk en zorgen volgens de productinformatie voor een "rustgevende zintuigelijke ervaring". Ik begrijp dat wel, want het voelt heerlijk om met je handen door een bak met deze kleine balletjes te gaan. Niet voor niets worden waterparels ook gebruikt voor therapeutische doeleinden en vallen ze onder sensomotorisch speelgoed.
Hoewel dit allemaal positief klinkt, maak ik me toch zorgen over de veiligheid van dit speelgoed. Het probleem is dat de waterparels, zodra ze in aanraking komen met water, gaan groeien. Ze zuigen zich vol met water en kunnen wel 100 keer groter worden. En misschien voel je ‘m al aankomen, dit gebeurt dus ook als een jong kind per ongeluk een paar waterparels doorslikt. En die kans is er, want de parels zien eruit als lekkere gekleurde snoepjes.
Doordat de parels snel in omvang toenemen, ook als ze in aanraking komen met lichaamsvocht, kunnen ze blokkades veroorzaken, bijvoorbeeld in de darmen, met mogelijk ernstige gevolgen. Bovendien zijn er ook waterparels op de markt die mogelijk giftig zijn.
Mijn advies is om kinderen jonger dan 3 jaar niet met waterparels te laten spelen. Dit geldt ook voor oudere kinderen die nog steeds van alles in hun mond stoppen. Als je een ouder kind hebt dat er wel mee mag spelen, zorg er dan voor dat de jongsten er niet bij kunnen en ruim alles na het spelen goed op. Controleer ook de vloer en bewaar de waterparels in een afgesloten pot. En houd altijd een oogje in het zeil!
Meer over onderwerpen:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.