Veilig door het verkeer met een kind? Deze tips kun je ouders geven

Als ouders op pad gaan met hun kind, zijn ze extra voorzichtig. Kinderen zijn onvoorspelbaar en ouders willen natuurlijk voorkomen dat hun kind wat overkomt. Of ze nu samen gaan wandelen, op de fiets stappen of in de auto. Een peuter leren om veilig deel te nemen aan het verkeer? Ouders kunnen hier op verschillende manieren mee aan de slag. In dit blog noem ik een aantal tips die je ouders kunt geven om veilig op pad te gaan met hun kind.

Foto van Mariëlle Hermans
Auteur
Mariëlle Hermans

Adviseer je ouders over het veilig vervoeren van kinderen of over samen veilig deelnemen aan het verkeer? Gebruik dan de volgende 6 tips:

1. Geef altijd zelf het goede voorbeeld, dus wacht voor het rode stoplicht. Ook als je reuze haast hebt.

Kinderen zien ouders als hun grote voorbeeld. Ze doen hen in alles na. Toch zijn ouders zich hier niet altijd even bewust van. Het is belangrijk om ouders te laten beseffen dat ze een voorbeeldfunctie hebben. Ook in het verkeer.

2. Neem de veiligste route, niet de kortste

De kortste route is niet altijd de veiligste route. Raad ouders aan om hierover na te denken en veilige routes te bedenken voor alledaagse tripjes. Zo komen ouders met hun kind zonder kleerscheuren van A naar B.

3. Loop op een smalle stoep achter elkaar, met het kind voorop

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Adviseer ouders om niet naast hun kind te lopen als dit eigenlijk te krap is. De kans op een gevaarlijke situatie is dan groter, doordat een van hen toch op straat moet lopen. Het kind loopt altijd voorop, zodat de ouder het in de gaten kan houden.

4. Kijk eerst samen en laat het kind zeggen of het veilig is om over te steken

Oefening baart kunst, zo ook met veilig oversteken. Het beste is als ouders eerst samen met hun kind kijken, zodat een kind leert hoe dit moet. Kijk eerst samen naar links, dan naar rechts en dan weer naar links. Belangrijk is ook om het kind zelf te vragen of het oversteken veilig kan. Zo zijn ze er actief mee bezig en krijgen ze het veilig oversteken het snelst onder de knie.

5. Ga er vanuit dat een klein kind links en rechts nog niet uit elkaar kan houden

Links en rechts uit elkaar houden, sommige volwassenen hebben er zelfs nog moeite mee. Ondanks dat veel kinderen het vast snel leren, is het toch goed dat ouders er rekening mee houden dat kinderen dit nog niet goed weten. Geef het advies aan ouders om zich bewust te zijn van het gevaar dat hierin schuilt. Kinderen kunnen aanwijzingen verkeerd opvolgen.

6. Is het kind al wat ouder, geef het dan ook een keer de leiding

Zo zien ouders wat hun kind al aankan en waar het voorlopig nog hulp bij nodig heeft. Ouders kunnen bijvoorbeeld het kind eens de leiding geven bij het oversteken van een rustige weg. Op de achtergrond kijken ze uiteraard nog mee en grijpen in als dat nodig is.

Ik ben ervan overtuigd dat ouders veiliger met hun kind deelnemen aan het verkeer als ze deze tips opvolgen. Zo gaan ze veilig op pad!

Op kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, vind je al onze Veilig op de fiets-adviezen

Alle adviezen

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.