Kinderveiligheid
Moeten we kinderen beschermen met helmpjes als ze leren lopen?
Steeds meer ouders maken zich zorgen over de veiligheid van hun kinderen bij het leren lopen. Producten zoals babyhelmpjes en valrugzakjes worden steeds populairder, maar is dit echt nodig? Kinderveiligheidexpert Mieke Cotterink geeft in deze blog antwoord op die vraag!
Kinderen ontdekken de wereld al bewegend, maar helaas zien we een zorgwekkende trend: de motorische ontwikkeling van jonge kinderen gaat achteruit. Ze zijn minder behendig en dit kan leiden tot een verhoogd risico op vallen en blessures. Dit heeft niet alleen fysieke gevolgen, zoals een verhoogd risico op letsel, maar ook mentale gevolgen. Kinderen met een motorische achterstand spelen minder graag buiten, hebben minder sociale contacten en een lager zelfvertrouwen.
Beweging versus beeldschermen
Steeds vaker zien we dat jonge kinderen te veel tijd achter beeldschermen doorbrengen. Zo kijkt één op de vier baby's tussen de 9 maanden en 1 jaar al minstens twee uur per dag naar een scherm. En als je dan bedenkt dat ze in die leeftijdsfase ook nog slapen overdag en af en toe mee moeten op pad in de autostoel of kinderwagen, dan blijft er nauwelijks tijd over om rond te kruipen en bewegend de wereld te ontdekken.
Beschermende houding van ouders
Als jeugdgezondheidsprofessional zie je wellicht ook dat ouders steeds vaker kiezen voor extra bescherming voor hun kinderen. De angst dat hun kind iets overkomt, is begrijpelijk. Toch is het belangrijk dat dit niet doorslaat in overbescherming.
Een voorbeeld hiervan kwam ik onlangs tegen op social media, waar een mama-influencer haar zoontje van 9 maanden een opblaasbaar helmpje had opgezet omdat hij net begon met staan en regelmatig viel. Eerder zag ik ook een zogenaamd "valrugzakje" voorbijkomen, een rugzakje met een kussentje bij het hoofdje, bedoeld om de impact van een val te verzachten.
Natuurlijk wil je als ouder voorkomen dat je kind hard valt, maar vallen en opstaan zijn een essentieel onderdeel van het opgroeien. Dit soort producten gaan in mijn ogen echt een stap te ver.
Wat kun je doen als professional?
Het is cruciaal dat kinderen voldoende tijd en ruimte krijgen om te oefenen en de wereld om hen heen te ontdekken. Adviseer ouders een veilige en stimulerende omgeving te creëren waarin hun kind vrij kan spelen en de motorische vaardigheden kan ontwikkelen, bijvoorbeeld met deze tips. Dan hebben ze geen helmpjes nodig. En hele jonge kinderen hebben geen behoefte aan schermen, dus het is verstandig om ouders te vertellen dat ze het gebruik daarvan zo lang mogelijk uit te stellen.
Wil je ouders praktische handvatten geven om hun kind te ondersteunen in de motorische ontwikkeling? Wijs ze dan op deze 5 tips van een fysiotherapeut!
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.