Kinderveiligheid
Hoofdkussen, hoofdbeschermer en bedverkleiner: niet nodig voor jonge kinderen
De winkels liggen vol met producten die jonge kinderen niet nodig hebben voor een goede en veilige nachtrust. In dit artikel behandelen we hoofdkussens, hoofdbeschermers en bedverkleiners. Het advies aan ouders in alle drie de gevallen: niet kopen.
Hoofdkussen: weglaten uit bed
Een hoofdkussen kan de ademhaling belemmeren en zelfs zorgen voor verstikking, wanneer een kind met de mond en neus tegen het kussen aan komt te liggen. Kleine kinderen kunnen een kussen nog niet zelf wegduwen, of hun hoofd wegdraaien wanneer ze moeilijk ademhalen. Pas vanaf 2 jaar is het gebruik van een (dun) kussen veilig.
Ons advies geldt ook voor kussentjes die voor baby’s tot 18 maanden worden aangeboden om een plat of scheef hoofdje
te bestrijden. Er is geen onderzoek bekend dat aantoont dat ze effectief zijn.Hoofdbeschermer: niet nodig
Een hoofdbeschermer ziet eruit als een langwerpig kussen, dat ouders aan de spijlen van het bed kunnen vastmaken. Het ziet er misschien leuk uit, maar is niet nodig, zelfs gevaarlijk. Er zijn voldoende ervaringen van ouders die hun kind liggend met het gezichtje tegen de kussenachtige bekleding aantroffen, of waarbij het kind met het hoofdje tussen hoofdbeschermer en spijlen bekneld was geraakt. Het gebruik van een hoofdbeschermer raden we dan ook af.
Bedverkleiners: niet gebruiken
Bedverkleiners worden halverwege kinderbedjes gelegd om het bed in te korten. Het ledikant kan dan kort worden opgemaakt, terwijl het kind toch boven in bed ligt. Bedverkleiners zijn gemaakt van kussenachtig materiaal. Ze zijn zacht en wanneer het kind met het gezichtje er tegenaan komt te liggen, kan het ademen worden belemmerd. We raden het gebruik van bedverkleiners dus af.
Advies aan ouders
Op kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, vind je al onze Veilig Slapen adviezen
Aan de slag
Ga direct aan de slag met ons voorlichtingsaanbod over Veilig Slapen. Voor jezelf én voor ouders. Handig voor jou, leerzaam voor ouders en veilig voor baby's.
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.