Adviseer De 4 van Veilig Spelen

Spelen is dè manier voor een kind om te leren en zich te ontwikkelen. Daarom is het heel belangrijk dat een kind veilig kan spelen, maar ook de ruimte krijgt om zelf te proberen en te ontdekken. Wil jij ouders stimuleren om hun kind in een veilige omgeving te laten spelen en ontdekken? Wij geven je tips en adviezen om je hierbij te helpen!

Vooral voor de allerjongsten moet speelgoed aan strenge eisen voldoen, er mogen bijvoorbeeld geen kleine onderdelen loskomen en er mogen geen schadelijke stoffen inzitten. Zodra een kind groter wordt, is de grootste uitdaging voor ouders om hun kind los te laten.

Laat ze in een veilige omgeving zelf spelen en ontdekken. Dit zijn de 4 belangrijkste adviezen:

Waarom zijn deze adviezen zo belangrijk?

Door kinderen de ruimte te geven om te spelen en te leren omgaan met risico’s, worden ze sterker, zelfbewuster en onafhankelijker. Doordat kinderen van de eigen fouten leren en zelf een oplossing moeten bedenken, leren ze bewust te kiezen of ze een bepaald risico wel of niet moeten nemen. Het kan zijn dat een kind beseft dat hij die ene uitdaging (nog) niet moet aangaan omdat hij dat nog niet kan. Of hij beseft zich juist dat de omstandigheden er niet naar zijn (want hij is alleen, het is glad, enzovoort). Zo maak je de kans op verwondingen kleiner, nu en in de toekomst.

 

Voorlichting voor ouders

Op kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, staan al onze adviezen over veilig spelen!

Naar adviezen

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen: