Gehoorschade bij volwassenen: oorzaken en aantallen

Het gehoor is een bijzonder zintuig, maar het is ook een kwetsbaar zintuig. Hoe ontstaat gehoorschade precies en hoe vaak komt het voor bij volwassenen? Lees hier wat de belangrijkste oorzaken zijn, en hoeveel volwassenen last hebben van slechthorendheid. 

Foto van Redactie VeiligheidNL
Redacteur
Redactie VeiligheidNL

Gehoorschade, iedereen kan het krijgen en het is niet leeftijdsgebonden. Gehoorschade gaat in de meeste gevallen niet meer over en had in veel gevallen voorkomen kunnen worden. Preventie is dus ontzettend belangrijk.

Hoe ontstaat gehoorschade?

Het gaat allemaal om de trilhaartjes in het binnenoor. Die verwerken continu geluid, want geluid is er altijd en overal. De trilhaartjes slijten op natuurlijke wijze af. Met het ouder worden vermindert de werking en word je langzaam slechthorend.  

Harde geluiden, vanaf 80 decibel (dB), kunnen het gehoor echter al eerder beschadigen. De trilhaartjes raken overbelast door de geluidsdruk en gaan kapot. Dat kan in één keer gebeuren als het geluid erg hard is, maar gebeurt ook als je te vaak of langdurig hard geluid hoort.

Wat merk je van gehoorschade? 

Beschadigde trilhaartjes geven geen informatie meer door aan de hersenen, waardoor je slechter hoort en uiteindelijk slechthorend wordt. Of ze geven verkeerde signalen door, zoals een piep of ruis. De bekende piep in je oren na het uitgaan is een eerste teken van gehoorschade en kan overgaan in een blijvende piep of ruis, dat heet tinnitus. Andere vormen van gehoorschade zijn overgevoeligheid voor geluid (hyperacusis), vervorming van geluid (distortie) en geluiden links en rechts verschillend horen (diplacusis). Lees meer over de soorten schade aan het gehoor.

Beschadigde trilhaartjes herstellen niet meer, de schade aan je gehoor is dus blijvend. Daarom richt VeiligheidNL zich op preventie.

Hoe vaak komt gehoorschade voor?

Gehoorverlies bij volwassenen

Onderzoek van VeiligheidNL in samenwerking met het Erasmus MC (2020) toont aan dat 13% van de Nederlandse bevolking van 40 jaar en ouder een gehoorverlies heeft van 35 dB of meer. Dit komt neer op 1,2 miljoen mensen die in het dagelijks leven moeite hebben met anderen te verstaan, en die baat kunnen hebben bij een hoortoestel. Gehoorverlies kan grote persoonlijke gevolgen hebben en een groot effect op de kwaliteit van leven. Te lang wachten met het zoeken van hulp, zoals het aanschaffen van een hoortoestel, kan ervoor zorgen dat het hoortoestel minder goed werkt.

Gehoorschade als beroepsziekte

Gehoorschade staat al jarenlang in de top 3 van meest gemelde beroepsziekten. Dagelijks werken 900.000 werknemers in schadelijke geluidsniveaus. En dat is niet zonder gevaar: een gehooraandoening kan het risico op ongevallen vergroten en bijdragen aan een burn-out. Wat kun je als werkgever doen om gehoorschade bij werknemers te voorkomen?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.