2016, In een Nederlands onderzoek werden gedurende 5 jaar, 400 jongeren (13-17 jaar bij aanvang) die zich aan muzieklawaai blootstellen en 50 jongeren die dat niet doen gevolgd. Er werd onderzocht wat jongeren ertoe beweegt om zich aan harde muziek bloot te stellen en hoeveel ze zich blootstellen. Tevens werd er gekeken welke gevolgen de harde muziek had voor het gehoor op de lange termijn.
Qua gedrag valt op dat jongeren zich meer bewust zijn van de risico’s van blootstellen aan harde muziek dan een aantal jaar geleden. Ze passen hun gedrag echter niet of nauwelijks aan. Gehoorbescherming wordt bijvoorbeeld weinig gebruikt. Daarnaast valt op dat een lager opleidingsniveau samenhangt met het nemen van meer risico. Qua gehoorschade bleek dat door blootstelling aan harde muziek de helft van de jongeren een piep in het oor had, waarvan 8% een permanente piep. Daarnaast bleek dat jongeren die zich bloot stelden aan harde muziek na 5 jaar een (extra) gehoorverlies hadden van 5 decibel.
Aanbevelingen zijn: 1) Geef adequate voorlichting op de basisschool 2) Geef aandacht aan het gehoor tijdens de contactmomenten JGZ in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs 3) Handhaaf de maatregelen uit het convenant met betrekking tot geluidsniveaus, beschikbaarheid gehoorbescherming en informatievoorziening.