Dit zijn de redenen waarom mensen gehoorbescherming gebruiken tijdens het uitgaan

Wanneer gebruiken mensen gehoorbescherming als ze uitgaan? Vooral als ze al te maken hebben met de symptomen van gehoorschade, zo blijkt uit Australisch onderzoek.

Persoonlijke ervaring met de symptomen van gehoorschade is de belangrijkste reden om gehoorbescherming te gebruiken op locaties met harde muziek. Dat blijkt uit kwalitatief onderzoek onder 20 stappers (21-42 jaar) die gehoorbescherming gebruiken tijdens het uitgaan.

Factoren om gehoorbeschermingte gebruiken

Slechts een kleine minderheid gebruikt oordoppen op locaties met harde muziek, om gehoorbeschadiging te voorkomen als gevolg van overmatige blootstelling aan lawaai. 
Het doel van dit onderzoek was om het gebruik van oordoppen als gezondheidsgedrag te onderzoeken, door achter de beweegredenen van deze groep ‘early adopters

Iemand die een bepaald product (in dit geval: oordoppen) begint te gebruiken voordat de grote massa dat doet.
’ te  komen, via gestructureerde interviews.

Het onderzoek laat zien dat de volgende factoren een positieve rol spelen bij het gebruik van gehoorbescherming op locaties met harde muziek:

  • Persoonlijke ervaring met symptomen van gehoorschade.
  • Het bewust zijn van de voordelen van gehoorbescherming.
  • Bekendheid met de langetermijngevolgen van gehoorschade.
  • Affiniteit voor muziek.
  • Een hoge eigen-effectiviteit
    Met eigen effectiviteit wordt de inschatting bedoeld die iemand maakt van zijn eigen mogelijkheden om bepaald gedrag te vertonen
    .

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden: