VeiligheidNL voert regelmatig op verschillende manieren onderzoek uit naar verkeersveiligheid, veelal in samenwerking met of in opdracht van overheden of bedrijven. We maken hiervoor gebruik van gegevens over bezoeken aan de Spoedeisende Hulpafdeling uit ons Letsel Informatie Systeem (LIS), en gegevens over ziekenhuisopnamen uit de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ). Deze kennis kunnen we uitbreiden met verdiepingsonderzoeken of vervolgonderzoeken onder slachtoffers van verkeersongevallen. Ook voeren we regelmatig kwalitatief of juist kwantitatief onderzoek uit, afhankelijk van de situatie. Lees hieronder meer over de verschillende onderzoeken, of bekijk enkele voorbeelden.
De resultaten uit de diverse onderzoeken en analyses presenteren we aan onze opdrachtgever, en waar mogelijk en relevant brengen we hierbij direct advies uit voor het bevorderen van veilig gedrag in het verkeer.
Naast onderzoeken op basis van behandelingen op de Spoedeisende Hulp voeren we ook effectmetingen uit. Met deze effectmetingen kunnen we aantonen of een gedragsinterventie die de verkeersveiligheid zou moeten bevorderen, dit ook daadwerkelijk doet. Bij de ontwikkeling van onze eigen interventies voeren we altijd een effectmeting uit, zodat wij bewezen effectieve interventies kunnen inzetten om verkeersongevallen te voorkomen. Maar we kunnen dit ook doen voor andere partijen die op zoek zijn naar een onafhankelijke partij voor de uitvoering van een effectmeting.
Met ons Letsellastmodel (LLM), dat we ontwikkeld hebben met de Erasmus Universiteit, kunnen we de kosten berekenen van letsels door verkeersongevallen en daarmee ook business cases maken over wat preventie van verkeersongevallen kan opleveren.
Bekijk onze recente publicaties over verkeersveiligheid. Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend kennismaken? Neem dan rechtstreeks contact op met één van onze adviseurs.