Hockey is een van de meest populaire sporten in Nederland. De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) kende in 2017 ruim 250.000 leden. Hockey is helaas ook een sport met veel blessures, vooral aan de knie en de voet, aan de hand of aan de vingers. Veel jeugspelers raken geblesseerd: meer dan de helft van de geblesseerde hockeyers is jonger dan 18 jaar. Veel hockeyers moeten daardoor wekelijks wedstrijden en trainingen laten schieten, wat vervelend is voor henzelf en voor hun team. Gelukkig is een deel van deze hockeyblessures goed te voorkomen. Om spelers en trainers/coaches hiermee te helpen heeft VeiligheidNL samen met de KNHB en kinder- en sportfysiotherapeuten een effectief oefenprogramma ontwikkeld: Warming-up – Start sterk!
Als een speler fit, geconcentreerd en vaardig is vermindert dat de kans op een ernstige blessure aanzienlijk. Trainers en coaches zijn de aangewezen personen om spelers de benodigde vaardigheden bij te brengen, en het oefenprogramma Warming-up helpt hen daarbij. Voor jeugdige sporters, en zeker voor de jongsten, is het heel belangrijk dat de oefeningen leuk zijn om te doen. Daarom bestaat Warming-up uit veel verschillende oefeningen, waarbij op een speelse manier de benodigde kracht, fitheid en vaardigheid wordt ontwikkeld die bijdraagt aan het voorkomen van blessures, maar waarvan je ook een betere hockeyer wordt. De oefeningen kunnen eventueel op een meer flexibele wijze door de gehele training heen worden ingezet. Voor wedstrijden is daarnaast een aparte warming-up ontwikkeld.
De trainer of coach download de Warming-up app of gaat naar de website om een account aan te maken. Met de App heb je als trainer/coach het Warming-up programma tijdens de training of wedstrijd gemakkelijk bij de hand. Het programma is uitgewerkt voor vier verschillende categorieën: E-jeugd, D-jeugd, B- en C-jeugd, en A-jeugd en senioren. Het programma duurt per keer in totaal 12 minuten en is opgebouwd uit drie fasen:
Herhaling van de oefeningen gedurende het seizoen zorgt voor een toenemende fitheid en vaardigheid van de hockeyer, waardoor de kans om geblesseerd te raken steeds kleiner wordt.