Fitnessblessures

Fitness is de grootste sport van Nederland, met ruim drie miljoen beoefenaren. Om die reden staat fitness ook hoog in de lijst van sporten met veel blessures. Ondanks dat de sport – per 1.000 uur fitness - een relatief lage kans kent om een blessure op te lopen, is het door de veelheid aan blessures toch belangrijk om ze zo veel mogelijk te voorkomen. Kennis over de kenmerken en het ontstaan ervan helpt daarbij. VeiligheidNL registreert daarom jaarlijks de aantallen fitnessblessures die worden gemeld op de Spoedeisende Hulp (SEH). Fitness was in 2017 goed voor 15 procent van alle sportblessures in Nederland. Zo laten de cijfers zien.

Status

Afgerond

Onderzoek type

Cijferrapportage

Publicatiedatum: 5-11-2018

1600 bezoeken aan SEH

Met vijftien procent van alle sportblessures in Nederland, stond fitness in 2017 op de derde plaats van sporttakken met het grootste het aantal blessures, na veldvoetbal en hardlopen. Ongeveer de helft van alle fitnessblessures werd medisch behandeld (54 procent). In 2017 vonden naar schatting 1.600 bezoeken aan een Spoedeisende Hulp (SEH) plaats in verband met een blessure door fitness. Bij ruim een derde hiervan betrof het een ernstige blessure, en vijf procent van de fitnessers werd na de SEH-behandeling opgenomen in het ziekenhuis.

Iets meer dan de helft van de SEH-bezoekers met een fitnessblessure was een man (53 procent). Bijna de helft van de fitnessers was tussen de 18 en 35 jaar (46 procent). De meeste fitnessblessures op de SEH werden veroorzaakt door een val (44 procent), gevolgd door contact met een object (31 procent). Bij het ontstaan van de fitnessblessures was in 29 procent van de gevallen een halter betrokken en in 7 procent van de gevallen een krachttrainingstoestel. 

De schouder bleek het meest geblesseerde lichaamsdeel (19 procent), samen met de hand of vingers (19 procent). In totaal ontstond 52 procent van alle blessures aan de schouder/arm/hand. Een derde van de blessure was een been-, enkel- of voetblessure.

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.