Kabinet maakt geld vrij om zwemveiligheid te vergroten

Landelijke samenwerking Nationaal Plan Zwemveiligheid 2021 – 2024

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een subsidie van 1,2 miljoen euro toegekend voor de uitvoering van het Nationaal Plan Zwemveiligheid 2021 – 2024. Het plan is opgesteld door de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) in overleg met meer dan 30 landelijke organisaties uit de zwembranche en daarbuiten. Doel van het plan is dat iedereen veilig opgroeit en meedoet in ‘Nederland waterland’, door ervoor te zorgen dat inwoners zwemvaardiger worden, door zwemomgevingen veiliger te maken en door inwoners bewuster te maken van risico’s op verdrinking. VeiligheidNL is verantwoordelijk voor het thema ‘Ouders van kinderen (0-4 jaar)’.

Het Nationaal Plan Zwemveiligheid bevat drie inhoudelijke pijlers waaronder meerdere thema’s zijn uitgewerkt:

  1. Leren en blijven zwemmen: meer kinderen voldoen aan de Nationale Norm Zwemveiligheid (niveau van Nationaal Zwemdiploma C), kwaliteit van zwemlessen, stimuleren dat kinderen na de zwemlessen regelmatig blijven zwemmen, basisscholen betrekken en vergroten zwemvaardigheid van kinderen uit arme gezinnen.

  2. Omgevingen veiliger maken: vergroten veiligheid bij zwemlocaties in open water en in zwembaden, ondersteunen van lifeguards.

  3. Meer risicobewustzijn: voorlichting over risico’s bij zwemlocaties in open water met nadruk op risicogroepen als mensen met een migratieachtergrond, arbeidsmigranten, toeristen, ouderen en (ouders van) baby’s/peuters.

 

Voorkom verdrinking bij kinderen (0-4 jaar)

Jonge kinderen van 0 t/m 4 jaar lopen een hoog risico om te verdrinken (vooral 1- en 2-jarigen). Het gaat dan met name om verdrinking in de badkuip of rondom huis, bijvoorbeeld in een opblaasbaar zwembadje of in de vijver. Uit beschrijvingen van deze ongevallen blijkt dat de ouders in veel gevallen op het moment van verdrinking even niet in de buurt van hun kind waren. Voorlichting gericht op ouders van jonge kinderen is nodig om het risicobesef te vergroten. VeiligheidNL zet zich hier de komende jaren voor in vanuit het Nationaal Plan Zwemveiligheid.

Gekoppeld aan specifieke deelthema’s nemen projectleiders vanuit verschillende organisaties het voortouw in de uitvoering. Naast VeiligheidNL en de Nationale Raad Zwemveiligheid zelf leveren ook Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB), Reddingsbrigade Nederland en de Vereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ) projectleiders. Via deze unieke samenwerking wordt een volgende stap gezet om de zwemveiligheid van mensen in Nederland in 2024 op een hoger niveau te krijgen. En dat is essentieel in een waterrijk land als Nederland. Wij zijn dan ook heel blij met deze gecoördineerde aanpak.

Lees meer over het voorkomen van verdrinking bij kinderen. Bekijk de perspagina van de Nationale Raad Zwemveiligheid voor het persbericht over deze samenwerking en voor kennis en blogs over zwemmen en zwemveiligheid. Of lees meer over het Nationaal Plan Zwemveiligheid.

placeholder

Altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste Veilig Opgroeien cijfers, voorlichtingsmaterialen, adviezen & trainingen? Meld je dan nu aan voor de Veilig Opgroeien nieuwsbrief.

Aanmelden

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.