Leidt het gebruik van hardloop-apps tot meer blessures?

Het gebruik van hardloop-apps leidt niet tot meer of minder blessures. Zo blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL, samen met onderzoeksbureau Ipsos. Wel is het belangrijk dat hardlopers ook blijven luisteren naar hun eigen lichaam.

Status

Afgerond

Onderzoek type

Onderzoek

Publicatiedatum: 11-12-2017

Ongeveer driekwart van de hardlopers loopt zelfstandig, zonder een trainer of coach. Veel van deze lopers gebruiken een hardloop-app waarmee ze een trainingsprogramma volgen, of hun prestaties monitoren. Deze apps bevatten vaak een standaard hardloopschema en er is niet altijd aandacht voor blessurepreventie. We vroegen ons af of er door het gebruik van hardloop-apps meer of minder hardloopblessures ontstaan. We onderzochten dit in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos.

Resultaat

Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van hardloop-apps niet leidt tot een hoger (of lager) blessurerisico. Hardloop-apps kunnen zonder verdere implicaties gebruikt worden door hardlopers. Wel is het belangrijk dat hardlopers blijven luisteren naar hun lichaam. Het volgen van een algemeen hardloopschema wordt namelijk wel geassocieerd met een hoger blessurerisico, evenals het te vroeg starten met hardlopen na een blessure. Hardlopers die hun training hervatten terwijl ze nog niet volledig hersteld zijn, lopen een grote kans op een nieuwe blessure.

Het is belangrijk dat hardlopers goed blijven luisteren naar het lichaam en de training daarop aanpassen’.

Ellen Kemler

Onderzoeker

Over het onderzoek

Het onderzoek betrof een representatieve steekproef van 1029 hardlopers. Zij hebben een online vragenlijst ingevuld in de periode van augustus 2013 tot augustus 2014. Drie op de tien hardlopers raakten in die periode geblesseerd. Bijna de helft van de deelnemers gebruikte een hardloop-app. Dit deden ze vooral om hun prestaties te meten, een schema te volgen of vanwege de motiverende werking van de (audio-)coaching.

Meer informatie?

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.