Veilig Slapen

Handig voor jou, leerzaam voor ouders en veilig voor baby's

In Nederland overlijdt nog altijd 1 baby per maand aan wiegendood. Daarom is het belangrijk dat je als zorgprofessional met aanstaande en kersverse ouders bespreekt hoe hun kindje veilig kan slapen. En dat je ze daarbij goed en gericht adviseert. Om je te helpen bij deze voorlichting aan ouders, hebben wij 'De 4 van Veilig Slapen' ontwikkeld en de bijbehorende materialen.

Doel

Het voorkomen van wiegendood

Doelgroep

Zorgprofessionals

Aanpak

Het vergroten van kennis en vaardigheden van ouders en het verbeteren van advisering door professionals, gebaseerd op de belangrijkste, (gedrags)wetenschappelijk onderbouwde adviezen om jonge kinderen veilig te laten slapen. Uitgewerkt in een combinatie van deskundigheidsbevordering bij professionals en voorlichting aan ouders (fysiek en digitaal).

Aan de slag

placeholder
Advies

Adviseer De 4 van Veilig Slapen

VeiligheidNL onderzoekt en ondersteunt met adviezen en richtlijnen. De belangrijkste slaapadviezen naar ouders toe hebben we samengevat in de 4 van Veilig Slapen.
Naar 'De 4 van...'
Download

Stappenplan Veilig Slapen

Wil je meer achtergrondinformatie over hoe je ouders kan voorlichten over het onderwerp slapen? In ons Stappenplan 'De 4 van Veilig Slapen' lees je er alles over in het hoofdstuk Begeleiding bij voorlichting. In het hoofdstuk Omgaan met weerstanden bij ouders kun je lezen met welke weerstanden je te maken kan krijgen vanuit ouders en hoe je hier mee om kan gaan.

Bestel nu

E-learning: Adviseren over veilig slapen

Schrijf je als kraamverzorgende in voor de geaccrediteerde e-learning Adviseren over Veilig Slapen (1 punt). Je krijgt informatie over wiegendood en slaapadviezen ter voorkoming van wiegendood. Per slaapadvies wordt de achtergrond van dit advies toegelicht. Daarnaast leer je hoe je meer kunt bereiken met slaapadviezen aan kersverse ouders. Lees hier meer over de e-learning.

E-learning Veilig Slapen

21,50 excl. BTW en evt. verzendkosten

Doe de test

Slaaptest (professionals)

Mag een baby onder een dekbedje slapen als het koud is? Is het veilig om een baby bij de ouders in bed te laten slapen? Deze en andere vragen houden veel ouders bezig. Weet jij de antwoorden? Test jouw kennis. 

Check je kennis met de slaaptest voor professionals

Start de test
Download

Hang de poster 'De 4 van Veilig Slapen' op

Heb jij een ruimte om de 4 belangrijkste Veilig Slapen tips te delen? Hang dan de poster ‘De 4 van...’ op in de wachtruimte of in je spreekkamer. Download de A3 poster gratis en hang 'm op!

Voorlichtingsmateriaal

Bestel de Veilig Slapen uitvouwkaart

In de uitvouwkaart De 4 van Veilig Slapen geven we adviezen om een kind tussen de 0 en 2 jaar veilig te laten slapen. Een set bestaat uit 25 exemplaren. 

Packshot Z-card Veilig Slapen

Z-card De 4 van Veilig slapen (per set van 25 stuks)

4,50 excl. BTW en evt. verzendkosten

Kijk

Video: De 4 van Veilig Slapen

Verwijs ouders tijdens de intake met de kraamzorg, of tijdens een consultbezoek van de jeugdgezondheidszorg, naar onze video’s over veilig slapen. Je kunt ze ook tonen op een beeldscherm in de wachtkamer. Er zit ondertiteling bij, dus het geluid kan uitstaan. Naast De 4 van Veilig Slapen video, hebben we ook deze video's:

  • #1 Veilig Slapen Tips
  • #2 Een veilige en fijne slaapplek
  • #3 Samen slapen met je baby
  • #4 Temperatuur in de babykamer


Deze video’s zijn ook beschikbaar in het Arabisch en in Tigrinya.

Verwijs

Verwijs ouders naar de online Slaaptest

Verwijs ouders door naar de slaaptest Veilig Slapen voor ouders op kinderveiligheid.nl. Via deze test kunnen ze checken of hun baby veilig slaapt. Verwijs hiernaar bij de intake met de kraamzorg en het consultbezoek van de jeugdgezondheidszorg.

 

 

Doe de slaaptest

Start de test
Bestel nu

E-learning: Veilig Slapen in de kinderopvang

Ook op de kinderopvang wil je natuurlijk zorgen voor een veilige slaapplek, en je wil ouders goed kunnen adviseren over het veilig laten slapen van hun baby. Ben jij als pedagogische medewerker werkzaam op de kinderopvang? Dan is deze online cursus iets voor jou. Meer weten? Klik hier voor alle informatie. 

E-learning Veilig Slapen voor de Kinderopvang

21,50 excl. BTW en evt. verzendkosten

Download

Model-protocol: Veilig Slapen in de kinderopvang

In overleg met verschillende praktijkdeskundigen en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid hebben we een model-protocol ontwikkeld: Veilig slapen in de Kinderopvang.

Samenwerken op dit onderwerp?

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.