Valongevallen bij kinderen: wat gaat er mis?

Aantallen en oorzaken van valletsels bij kinderen in 2019

In 2019 belandden 500 kinderen per dag op de Spoedeisende Hulp (SEH). 82% van de ernstige letsels bij 0-11 jarigen komt door een val. 

Elk jaar analyseren wij de letstelcijfers uit ons Letsel Informatie Systeem (LIS). In 2019 bekeken we de belangrijkste cijfers en inzichten over ongevallen bij kinderen in de leeftijd van 0 t/m 18 jaar. Daarnaast voerden we verdiepend onderzoek uit naar het aantal ongevallen en oorzaken van letsels als gevolg van een val. De belangrijkste conclusies lees je terug in deze infographic. 

placeholder

Veilig vallen met Val OK!

Letsel als gevolg van een val kunnen we voorkomen. Niet alleen door alle risico’s te vermijden, maar juist door de motorische, cognitieve en sociaal-emotionele vaardigheden van kinderen te stimuleren. Dat noemen we het versterken van kinderen. Dit kan bijvoorbeeld door risicovol spelen aan te bieden. En door kinderen te leren hoe ze veilig hun val kunnen opvangen, met behulp van de oefeningen van Val OK! 

Aan slag met de valoefeningen van Val OK!

Start nu!

Samenwerken op dit onderwerp?

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.