Vuurwerkongevallen jaarwisseling 2020-2021

Al jarenlang brengen wij voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de ontwikkeling van het aantal vuurwerkgewonden en de oorzaken ervan in kaart. Wat was de invloed van het vuurwerkverbod en de coronamaatregelen op het aantal vuurwerkgewonden bij de jaarwisseling 2020-2021? Om dat te onderzoeken, hebben we data opgevraagd van de Spoedeisende Hulp-afdelingen van ziekenhuizen (SEH) en de huisartsenposten (HAP).

Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 waren er in totaal naar schatting 400 vuurwerkslachtoffers op de SEH-afdeling of HAP, een forse daling ten opzichte van voorgaande jaarwisselingen. De daling is uiteraard een gevolg van het algeheel vuurwerkverbod dit jaar, en van de corona-maatregelen.

Status

Afgerond

Onderzoek type

Cijferrapportage

Publicatiedatum: 1-1-2021

Door de coronacrisis werd er voor de jaarwisseling 2020-2021 een algeheel vuurwerkverbod (met uitzondering van categorie 1-vuurwerk) ingesteld door het kabinet.

SEH-afdelingen

In totaal zijn er 108 personen op een Spoedeisende Hulp-afdeling (SEH) van een ziekenhuis behandeld voor vuurwerkletsel. Het aantal SEH-bezoeken wegens vuurwerkletsel was minder dan een derde deel van vorig jaar.

HAP

Naar schatting bezochten 275 personen met vuurwerkletsel een huisartsenpost (HAP). Dat is een derde van de slachtoffers van het jaar daarvoor.

Soort vuurwerk

De meeste letsels werden veroorzaakt door knalvuurwerk: ruim de helft. Door het vuurwerkverbod was het aandeel letsels door siervuurwerk dit jaar relatief laag. Het aandeel letsels door illegaal knalvuurwerk en door carbid schieten was relatief hoog. In absolute aantallen zijn de vuurwerkongevallen door zwaar illegaal vuurwerk en carbid dit jaar lager dan tijdens de vorige jaarwisseling.

Kijk voor meer informatie over de vuurwerkongevallen tijdens jaarwisseling 2020-2021 naar het rapport (onder meer aantal slachtoffers per leeftijdsgroep, type letsel en zelf aangestoken versus omstander):

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.