Ga door naar hoofdinhoud
Baby krijgt de fles

Een zelfvoedend babykussen: handig of gevaarlijk?

Ik krijg vaak vragen over de veiligheid van nieuwe babyproducten. Een nieuw product is het zelfvoedende babykussen. Ik neem jullie graag mee in waarom zo'n kussen nou juist handig of gevaarlijk is.

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Wat is een zelfvoedend babykussen?

Een zelfvoedend babykussen, in het Engels ook wel een ‘prop feeding’ of ‘bottle propping’ genoemd, is een kussen waar een babyfles aan vastgemaakt kan worden. Op deze manier kan de baby gevoed worden, zonder dat een ouder of verzorger de fles hoeft vast te houden. 

Handig of gevaarlijk?

Superhandig denken sommige ouders misschien. We kennen allemaal de hectiek van een jong gezin. Je bent aan het koken, de oudste is moe en moet naar bed en de jongste brult om zijn fles. Kan zo’n zelfvoedend kussen dan een oplossing zijn? 

Het antwoord is ‘nee’. Het is heel belangrijk om een baby nooit alleen te laten tijdens het voeden. Bovendien kan de snelheid van de voeding niet gecontroleerd worden. Een baby kan zich verslikken in de voeding en dan bestaat de kans op verstikking. Druk ouders daarom op het hart dat ze altijd bij hun baby blijven als hij eet of drinkt.

Een extra risico is het zachte materiaal van het kussen, want als de baby per ongeluk met het gezichtje tegen het kussen aan komt te liggen, kan het niet meer goed ademhalen. En ’last but not least’, lichaamscontact en aandacht zijn zeer belangrijk tijdens het voedingsmoment van een baby. Het advies aan ouders is om een baby dichtbij te houden en oogcontact te maken tijdens het geven van de voeding. Voor zowel borstvoeding als flesvoeding geldt, dat het drinken dan beter gaat en het draagt bij aan een gezonde hechting tussen ouder en kind.  

Kortom: Koop en gebruik geen zelfvoedend babykussen.

Ook de Consumentenbond raadt dit product af!

Naar Consumentenbond

Onze expert

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder