Vastleggen van kinderen in bed: niet doen!

Veel ouders willen hun kindje vastleggen om te voorkomen dat de baby zich blootwoelt, uit bed valt, een afgeplat hoofdje krijgt, of op de buik gaat liggen. Ons dringende advies: niet doen.

Waarom? Er gebeuren (dodelijke) ongelukken met het fixeren van kinderen in bed, zowel met zelfbedachte methodes (een riem door de armsgaten van de babyslaapzak) als met speciaal daarvoor bestemde producten (zoals de slaapzakriem en stabilisatierol). Sinds juli 2004 zijn slaapzakriemen door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit daarom uit de handel genomen.

Veel ouders willen hun kindje vastleggen om te voorkomen dat hij zich blootwoelt, uit bed valt, een afgeplat hoofdje

krijgt, of op de buik gaat liggen. Helaas kunnen veel van deze producten gemakkelijk verkeerd worden gebruikt, waardoor kinderen zich vastdraaien of zelfs stikken.

Veilige alternatieven

Gelukkig zijn er een heleboel alternatieven om baby’s rustig en veilig te laten slapen zonder het vast te hoeven leggen. Denk daarbij aan het gebruik van een babyslaapzak, een vaste routine introduceren voor het slapen gaan, en het aanbrengen van rust en regelmaat. .

Uitzonderingen

Het vastleggen van een baby raden we in principe af. Kinderartsen en fysiotherapeuten kunnen in sommige gevallen toch adviseren om een baby vast te leggen, maar alleen als ouders daarvoor veilige producten gebruiken. 
Wanneer in een bijzondere omstandigheid de baby toch mag worden vastgelegd, kunnen ouders hiervoor de slaapwikkel gebruiken.

Een slaapwikkel is een katoenen wikkel die de romp van de baby fixeert en die aan het matras bevestigd kan worden met klittenband. Met dit product zijn bij VeiligheidNL geen ongevallen bekend. Problemen zoals die zich met riemen en zijligkussens voordoen, kunnen niet met deze slaapwikkel gebeuren. Met een slaapwikkel is het ook mogelijk om de baby in zijligging vast te leggen. Maar dat raden we sterk af, omdat zijligging het risico op wiegendood verdubbelt.
Tot slot is het advies om baby’s boven de leeftijd van 9 maanden niet meer vast te leggen.

Zijligkussens zijn niet veilig

Wij raden het gebruik van zijligkussens in het bed af. Van de zijligkussens (om het kind op de zij te laten slapen) is geen degelijk wetenschappelijk onderzoek bekend naar de effectiviteit en veiligheid. Uit buitenlands onderzoek blijkt wel dat kussens in bed tot problemen kunnen leiden als een baby daar met zijn gezicht tegen komt te liggen. 

Verwijs ouders voor al onze Veilig slapen-adviezen naar kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders!

Alle adviezen

Samenwerken op dit onderwerp?

Aan de slag

Ga direct aan de slag met ons voorlichtingsaanbod over Veilig Slapen. Voor jezelf én voor ouders. Handig voor jou, leerzaam voor ouders en veilig voor baby's.

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.