Inbakeren: do’s en dont’s

Het inbakeren van zuigelingen, ofwel het in doeken wikkelen van jonge kinderen, wordt veel gedaan bij baby's die veel huilen en/of onrustig slapen. 
Helpt dit echt? Wat zijn de do’s en dont’s van het inbakeren?

In de kraamperiode is het belangrijk eerst je baby te leren kennen en zeker nog niet in te bakeren.
De voornaamste conclusie van onderzoek door het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht

Lees deze wetenschappelijke publicatie over het onderzoek.
laat zien dat huilbaby's bij wie geen aanwijsbare lichamelijke oorzaak valt te ontdekken, het meest gebaat zijn bij meer regelmaat, rust en zo min mogelijk prikkels.
Denken ouders erover om hun kind na de kraamperiode in te bakeren? Rust en regelmaat is het beste advies
Adviezen zijn gebaseerd op de Multidisciplinaire richtlijn: Excessief huilen (bron: NCJ - Nederlands Centrum Jeugdgezondheid)
dat je kunt geven, net als het opbouwen van een vast patroon bij het slapen gaan. Als dat niet lukt, kan inbakeren een overweging zijn en kun je ouders adviseren over de beste methode.

Tijdig inbakeren blijkt hetzelfde effect te hebben als meer regelmaat, rust en minder prikkels, maar onder bepaalde voorwaarden:

  • Een baby die niet in goede conditie is, mag nooit worden ingebakerd.
  • Op een verkeerde manier (te strak, te slap, te dik) of met ongeschikte middelen inbakeren kan risicovol zijn; het verkeerd inbakeren van de benen kan bijvoorbeeld leiden tot de ontwikkeling van een heupafwijking en motorische storingen.

 

Inbakeren kan met een inbakerdoek of een inbakerslaapzak. Mieke Cotterink, expert Veilig slapen, vertelt wat de verschillen zijn

Advies bij inbakeren

Adviseer ouders om het inbakeren met een inbakerdoek met vier maanden af te bouwen. En na uiterlijk 6 maanden te beëindigen. Een al wat oudere baby die er ingebakerd in slaagt om te draaien, belandt in een zeer gevaarlijke situatie, aangezien de armpjes niet gebruikt kunnen worden om weer terug te draaien. 

Tip

Tip

Gebruik geen inbakerslaapzak voor een baby ouder dan drie maanden. Als een baby de armpjes niet kan bewegen, kan het zichzelf niet makkelijk terugdraaien.

Op Kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, vind je al onze Veilig slapen-adviezen.

Naar adviezen

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.