Ga door naar hoofdinhoud
Luier verschonen

Wettelijke eisen aankleedtafels kinderopvang

Het verschonen van de luier en het aan- en uitkleden van de jongste kinderen zijn taken die veel pedagogisch medewerkers meerdere keren per dag uitvoeren. Daarom is het heel belangrijk dat dit ergonomisch verantwoord, maar ook veilig gebeurt.

Werken op hoogte
Vanuit ergonomisch oogpunt is het belangrijk dat de aankleedtafel aanpasbaar is qua hoogte, zodat elke medewerker op de juiste hoogte kan werken. Let er bij het instellen van de hoogte op dat er geen kinderen onder of in de buurt van de tafel zijn. 
Om te voorkomen dat kinderen van de aankleedtafel rollen is het advies om zowel aan de zijkanten als aan de achterkant een opstaande rand te hebben. Daarnaast is het aan te raden om een aankleedkussen met opstaande randen te gebruiken. 

Stabiele werkplek
Een goede aankleedtafel is stevig en stabiel. Is dit niet het geval, dan bestaat de kans dat de tafel kan kantelen. Zorg ervoor dat de ondergrond vlak is en indien mogelijk kan het meubel aan de muur bevestigd worden. Test de stabiliteit ook als één of meerdere laden uitgetrokken worden. En bewaar zwaardere spullen bij voorkeur in de onderste laden of kastjes.
Bij aankleedtafels met wielen is het belangrijk om de wielen altijd te blokkeren.

Zelf op de aankleedtafel klimmen
Zodra een kind kan lopen, kunnen ze zelf op de aankleedtafel klimmen. Veel tafels hebben een ingebouwd trapje en soms zelfs een glijbaan om er weer af te komen. Handig voor jou en leuk voor de kinderen! Wel belangrijk om te zorgen dat de kinderen niet op een onbewaakt moment bij het trapje kunnen komen. Dus scherm de trap af, of klap de trap in als de tafel niet in gebruik is. En maak met de grotere kindjes, vanaf 2 jaar, de afspraak dat ze niet op het trapje mogen klimmen als er niemand bij is.

Blijf altijd bij het kind
Misschien wel het meest belangrijk: laat een kind nooit alleen als het op de aankleedtafel ligt. Zorg ervoor dat alles wat je nodig hebt, zoals luiers en schone kleding, maar ook (stromend) water, binnen handbereik hebt. Dit zorgt ervoor dat je nooit hoeft weg te lopen, ook niet heel even om snel iets te pakken, want juist op zo’n moment gaat het helaas vaak mis.

Onze expert

Aan de slag

De wet IKK eist dat je een actueel veiligheids- en gezondheidsbeleid hebt. De dagelijkse verzorging is hierbij een belangrijk thema. De Risicomonitor helpt en ontzorgt kinderopvangorganisaties bij het continu actueel houden van het beleid, samen met de medewerkers.

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder