Beïnvloedingstactieken om jonge automobilisten veiliger te laten rijden

Hoe zorg je dat jongeren veiliger autorijden? Door gedragsbeïnvloeding in te zetten. Maar welke methode werkt het beste? Een combinatie van preventietactieken heeft het meeste effect. 

We weten dat het effect groter is als een interventie vaker dan 1x wordt aangeboden; herhaling, herhaling, herhaling. Ook is het belangrijk om aan te sluiten bij de (dynamische) leefwereld van deze doelgroep. Maar het allerbelangrijkste is om  in te spelen op de verschillende onderdelen die een rol spelen bij onveilig rijgedrag door jongeren. Een combinatie van preventiestrategieën heeft dan het meeste effect, we hebben het voor je op een rijtje gezet.  

 

Foto van Djorike Palma
Auteur
Djorike Palma

1. Voorlichting en educatie van jonge automobilisten

Het meest doelgerichte middel om risicogedrag en zelfoverschatting bij jonge automobilisten te verminderen, is het geven van voorlichting en educatie. Hierbij komen sociale normen, rolmodellen en groepsdruk aan de orde. Sinds kort hebben we hiervoor de interventie Stand up for your ride beschikbaar.  

2. Fysieke omgeving

Aanpassingen aan de fysieke omgeving kunnen helpen om risicogedrag tegen te gaan. Het is alleen niet mogelijk om fysieke maatregelen te nemen die alleen gericht zijn op jonge automobilisten.  Ook ouderen maken gebruik van de wegen waar jonge automobilisten rijden. Het is wel mogelijk om de omgeving aan te passen op risicogedrag dat veel voorkomt onder jonge automobilisten. Met name te hard rijden leent zich goed voor fysieke maatregelen. Denk hierbij aan het aanleggen van rotondes, verkeersdrempels en wegversmallingen.  

3. Sociale omgeving van jong volwassenen

De sociale omgeving speelt bij jongeren een hele belangrijk rol in het gedrag dat ze vertonen. Dit kan zowel negatief als positief werken. Het helpt bijvoorbeeld als vrienden of rolmodellen zich positief uitspreken over het dragen van een autogordel. Of dat ze afkeurend reageren op het rijden onder invloed van alcohol en/of drugs, en het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur. Bij de interventie Stand up for your ride besteden we ook aandacht aan de sociale norm over (on)veilig rijgedrag.  

4. Regelgeving en handhaving gericht op jonge automobilisten

Naast de verkeersregels die voor iedereen gelden, heeft de overheid ook regels ingevoerd die specifiek gericht zijn op jonge automobilisten. Voorbeelden hiervan zijn het puntenrijbewijs en de lagere toegestane limiet van alcohol (o,2 in plaats van 0,5 promille).  

Daarnaast is er nog 2toDrive: een initiatief voor rijden onder begeleiding van een ervaren chauffeur voor jongeren van 17 jaar. Met 2toDrive kunnen jongeren vervroegd hun rijbewijs halen en onder begeleiding van een coach rijervaring opdoen. Zo maakt 2toDrive slim gebruik van twee verschillende strategieën: regelgeving en betrokkenheid van de sociale omgeving.   

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.