Uit onderzoek* van het Erasmus MC onder Nederlandse kinderen blijkt dat 14% van de kinderen tussen de 9 en 11 jaar gehoorschade heeft. In deze grote, meerjarige Generation R studie volgen zij duizenden kinderen van vroeg in moeders buik tot jongvolwassenschap. Bij iets meer dan 3.000 kinderen in de leeftijd van 9-11 jaar zijn gehoortesten afgenomen.
Hoog risico op gehoorschade
“Ik schrik van dit hoge aantal kinderen met gehoorschade, op een leeftijd waar uitgaan en concert- of festivalbezoek nog niet eens aan de orde is”, aldus Saskia Kloet, Programmamanager Gezond Gehoor van VeiligheidNL. Uit de studie lijkt er een relatie te zijn met het gebruik van muziekspelers. Kinderen die muziekspelers gebruiken lopen een drie keer zo hoog risico op gehoorschade. Welk verband er precies is tussen de gehoorschade en het luisteren naar muziek via koptelefoons moet nader uitgezocht worden.
Wat kun je zelf doen
Gehoorschade door lawaai is onomkeerbaar en heeft levenslange gevolgen. Dat betekent dat het belangrijk is om dit zoveel mogelijk te voorkomen. De belangrijkste adviezen voor ouders in het tegengaan van gehoorschade bij hun kind:
Scholen
Ook voor scholen is het mogelijk in de klas aandacht besteden aan het belang van goed horen en het voorkomen van gehoorschade. Hiervoor zijn diverse lespakketten en materialen beschikbaar.