Ga door naar hoofdinhoud
Veilig slapen - Baby slaapt met hand moeder

Wiegendoodcijfers stabiel

Het aantal baby’s dat plotseling en onverwacht is overleden in Nederland is de afgelopen jaren niet verder gedaald. 

Als we kijken naar de cijfers die hierover geregistreerd worden door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dan zijn er twee definities belangrijk: 

  • wiegendood / SIDS (Sudden Infant Death Syndrome) wordt gebruikt als een niet zieke baby plotseling en onverwacht overlijdt zonder duidelijk oorzaak. 
  • SUDI staat voor Sudden Unexpected Death in Infancy en hierbij worden alle doodsoorzaakcategorieën van plotseling en onverwacht overlijden van niet zieke baby’s samengenomen.  

In 2021 zijn van de 178.506 levendgeborenen 6 baby’s overleden (ten opzichte van 11 baby’s in 2020 en 13 baby’s in 2019) die vallen onder de categorie wiegendood/SIDS (CBS, 2022). Op het eerste gezicht lijkt dit een aanzienlijke daling te zijn, maar dat is helaas niet het geval.

In de afgelopen jaren hebben verschillende diagnostische verschuivingen plaatsgevonden. Ook nu lijkt dit wellicht weer het geval te zijn, waarbij kinderen die eerder onder wiegendood/SIDS werden gecodeerd, nu mogelijk onder de bredere definitie SUDI worden gecodeerd. Deze verschillen in codering zien we ook in andere landen.

Daarom is het beter om te kijken naar de bredere categorie SUDI, waar het wiegendood/SIDS aantal, onderdeel van is. In 2021 zijn 27 baby’s overleden die onder de bredere definitie SUDI vallen. In 2020 was dat aantal 28 en in 2019 31. Dit aantal blijft dus stabiel de laatste jaren.


Internationaal zijn de Nederlandse cijfers erg laag. Dat wiegendood in Nederland gelukkig weinig voorkomt, is bereikt door het goed voorlichten van ouders over veilig slapen. VeiligheidNL heeft de belangrijkste adviezen opgenomen in De 4 van Veilig slapen, deel deze met ouders! Verwijs ze naar kinderveiligheid.nl of bestel de uitvouwkaart en deel deze uit. 

Bestel de uitvouwkaart Veilig Slapen!

Bestel nu

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder