Kinderveiligheid
Vergroot zwemveiligheid van (jonge) nieuwkomers
Amsterdam, 16 mei 2023 - In Nederland zijn tussen 2012 en 2021 871 mensen verdronken. Van wie 130 migranten met een niet-Europese herkomst. Vooral bij kinderen en jongeren met een niet-Westerse achtergrond is de sterfte door verdrinking ruim negen tot tien keer zo hoog als onder tieners met een Nederlandse achtergrond. Dat moet anders. Daarom vernieuwden we onze Handreiking Zwemveiligheid Nieuwkomers. Daarin lees je wat gemeenten kunnen doen om verdrinkingen te voorkomen.
Ook deze zomer hopen we allemaal weer op lekker warm en droog weer. Veel kinderen zullen het water dan weer opzoeken om in te spelen, en om lekker af te koelen. In het zwembad, maar ook in een meer of plas. En dat kan gevaarlijk zijn. Per jaar verdrinken gemiddeld 13 kinderen die jonger zijn dan twintig jaar. Sterker nog, verdrinking is niet-natuurlijke doodsoorzaak nummer één bij kinderen tussen de 1 en 5 jaar.
Verhoogd risico bij nieuwkomers
Het risico op verdrinken is nog groter bij jonge nieuwkomers. Veel nieuwkomers kunnen minder goed zwemmen dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Vaak hebben zij geen zwemdiploma. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat nieuwkomers;
- zwemlessen niet altijd kunnen betalen;
- niet weten waar de kinderen zwemles kunnen volgen. Bijvoorbeeld omdat informatie hierover alleen in het Nederlands te vinden is;
- uit een land komen waar zwemles en gemengd zwemmen niet gangbaar zijn.
Wat kunnen gemeenten doen?
Pharos, VeiligheidNL, Nationale Raad Zwemveiligheid, GGD GHOR Nederland en het COA werken sinds een aantal jaar samen om de bewustwording over de gevaren van water te vergroten. Zwemmen is leuk, en het ziet er makkelijk uit. Maar dat is het niet. Daarom is het belangrijk dat we alle inwoners hier goed over voorlichten. Om gemeenten en andere professionals hierbij te helpen, hebben we onze Handreiking Zwemveiligheid Nieuwkomers volledig geactualiseerd. Met up-to-date cijfers, praktische tips en adviezen, maar ook met nieuwe voorbeelden uit de praktijk , kunnen we verdrinkingen voorkomen.
Daarnaast ontwikkelden we ook deze materialen:
- Infographic ´Zwemmen in rivieren en springen van bruggen, levensgevaarlijk!´ in het Arabisch en Tigrinya;
- Vlogs over zwemveiligheid: Yasir uit Somalië, Muayad uit Syrië en Robiel uit Eritrea spelen de hoofdrol in de vlogs ´Yasir Hierrr´. De drie vrienden maken van alles mee in Nederland en komen daarbij veel zwemwater tegen.
Blijf op de hoogte!
Heb jij in je werk te maken met kinderveiligheid en wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je aan voor onze e-mail updates!
Lees meer
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.