Veilig zwemmen; ook voor jonge nieuwkomers!

Amsterdam, 20 mei 2020 - In Nederland verdrinken per jaar ongeveer 80 mensen. Tussen 2014 en 2018 hadden veel van hen een niet-Westerse achtergrond. Bij tieners met een niet-Westerse achtergrond is de sterfte door verdrinking ruim zeven keer zo hoog als onder tieners met een Nederlandse achtergrond. Dat moet anders. Daarom vernieuwden we onze Handreiking Zwemveiligheid Nieuwkomers. Daarin lees je wat gemeenten kunnen doen om dat te voorkomen.

Voor het derde jaar op rij lijkt e een warme en droge zomer aan te komen. Daarom zullen veel kinderen het water weer opzoeken om in te spelen, en om lekker af te koelen. In het zwembad, maar ook in de open lucht. En dat kan gevaarlijk zijn. Per jaar verdrinken gemiddeld negen kinderen die jonger zijn dan vijftien jaar. Sterker nog, verdrinking is doodsoorzaak nummer één bij kinderen onder de vier jaar.

Geen zwemdiploma

Het risico op verdrinken is nog groter bij jonge nieuwkomers. Veel nieuwkomers kunnen minder goed zwemmen dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Vaak hebben zij geen zwemdiploma. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat nieuwkomers;

  • zwemlessen niet altijd kunnen betalen;
  • niet weten waar de kinderen zwemles kunnen volgen. Bijvoorbeeld omdat informatie hierover alleen in het Nederlands te vinden is;
  • uit een land komen waar zwemles en gemengd zwemmen niet gangbaar zijn.

Wat kun jij doen?

Zwemmen is leuk, en het ziet er makkelijk uit. Maar dat is het niet. Daarom is het belangrijk dat we mensen meer vertellen over het gevaar van water. En hoe belangrijk het is dat je kunt zwemmen voor je in het water springt. Pharos, VeiligheidNL, Nationale Raad Zwemveiligheid en het COA werken sinds een aantal jaar samen om deze boodschap te delen. Samen helpen we gemeenten en andere professionals om inwoners meer te vertellen over zwemveiligheid.

Hiervoor ontwikkelden we verschillende materialen:

  • Vernieuwde Handreiking Zwemveiligheid Nieuwkomers, met praktische tips, adviezen en informatie over wat je kunt doen om verdrinkingen te voorkomen;
  • Infographic ´Zwemmen in rivieren en springen van bruggen, levensgevaarlijk!´ in het Arabisch en Tigrinya;
  • Vlogs over zwemveiligheid: Yasir uit Somalië, Muayad uit Syrië en Robiel uit Eritrea spelen de hoofdrol in de vlogs ´Yasir Hierrr´. De drie vrienden maken van alles mee in Nederland en komen daarbij veel zwemwater tegen.

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor nieuwsbrief Veilig opgroeien. 

Aanmelden

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.