Ga door naar hoofdinhoud
Knoopcelbatterijen

Knoopcelbatterijen liggen vaak binnen handbereik van kinderen

Belangrijk om bewustwording rondom risico's van knoopcelbatterijen te verhogen

Er belanden steeds vaker kinderen in het ziekenhuis na het inslikken van een knoopcelbatterij. Hoewel veel ouders aandacht hebben voor het huis ‘babyproof’ maken, worden batterijen hierbij vaak vergeten. Uit onderzoek* blijkt zelfs dat veel ouders producten met knoopcelbatterijen binnen het bereik van kinderen bewaren. Daarom slaat VeiligheidNL de handen ineen met Duracell; met de campagne “Vijf voor Veiligheid” willen we de bewustwording rondom de risico's van knoopcelbatterijen verhogen.

Knoopcelbatterijen in huis

Knoopcelbatterijen bevinden zich in allerlei producten in huis, van speelgoed en afstandsbedieningen tot de keukenweegschaal en LED-waxinelichtjes. De risico’s van deze batterijen zijn ouders niet vreemd: de helft van de ouders noemt batterijen in hun top-3 van meest risicovolle voorwerpen voor kinderen. Daarmee staan batterijen op gelijke hoogte als stopcontacten, terwijl slechts 1 op de 3 ouders producten met knoopcelbatterijen buiten het bereik van kinderen legt. Knoopcelbatterijen zijn klein en glimmend. Ze lijken op snoepjes en zijn daardoor aantrekkelijk voor kinderen om in hun mond te stoppen, mogelijk zelfs met fatale gevolgen. Als de batterij vast komt te zitten in de slokdarm, kan er een chemische reactie ontstaan waarbij de batterij het weefsel ernstig beschadigt of zelfs dwars door de slokdarm heen brandt.

“Dat ouders batterijen als een risico zien, maar toch niet altijd maatregelen nemen, wordt veroorzaakt door twee misvattingen,” legt Mieke Cotterink uit, expert kinderveiligheid bij VeiligheidNL. “Ouders onderschatten het ‘kunnen’ van hun kind. Ze denken dat hun kind bijvoorbeeld nog niet bij het kastje kan komen waar de autosleutels liggen, terwijl jonge kinderen vaak heel inventief zijn. Ze klimmen ergens op en kunnen er toch bij! Tegelijkertijd overschatten veel ouders het ‘kennen’ van hun kind. Ze hebben hun kind geleerd dat ze bepaalde dingen niet mogen, zoals spelen met de LED-waxinelichtjes. Jonge kinderen kunnen echter nog niet goed omgaan met regels, ze snappen dat nog niet.”

Campagne 'Vijf voor Veiligheid'

VeiligheidNL en Duracell willen ouders via deze campagne informeren over de risico’s van knoopcelbatterijen en de voorzorgsmaatregelen die ze kunnen nemen om inslikken te voorkomen.

Help mee

We roepen alle ouders op om vijf minuten de tijd te nemen, om in huis op zoek te gaan naar producten waar knoopcelbatterijen inzitten. Door batterijen op een afgesloten plek op te bergen en apparaten met knoopcelbatterijen extra goed af te sluiten met bijvoorbeeld tape en buiten het bereik van kinderen op te bergen. Zo worden ernstige ongelukken voorkomen. 

*Kwantitatief onderzoek in opdracht van Duracell. Uitgevoerd in augustus 2022, onder een groep van 1.009 Nederlandse ouders met kinderen jonger dan zes jaar oud.

Ook kinderartsen waarschuwen voor gevaar

Niet alleen VeiligheidNL waarschuwt voor de gevaren van de knoopcelbatterij. Ook kinderartsen spreken hun zorgen uit. Lees het interview 'Knoopcelbatterij levensgevaarlijk voor kinderen' met Angelika Kindermann, Kinderarts maag-darm-leverziekten werkzaam in het Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam UMC.  

Onze expert

Meer over onderwerpen:

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder