Ga door naar hoofdinhoud

70% kraamverzorgenden ziet baby in ouderlijk bed slapen

Goede voorlichting aan ouders over veilig slapen blijft belangrijk

Het is een van de meest gestelde vragen onder nieuwbakken ouders: hoe laat ik mijn baby veilig slapen? Ondanks dat iedere ouder het beste voor zijn pasgeboren baby wil, zien kraamverzorgenden regelmatig onveilige slaapsituaties bij kraamgezinnen. Uit onderzoek van VeiligheidNL onder kraamverzorgenden blijkt dat 70% van hen het afgelopen jaar heeft meemaakt dat een pasgeboren baby de nacht doorbrengt in het ouderlijk bed.

De wieg en het ledikant zijn nog steeds de meest voorkomende slaapplaatsen voor baby’s. Dat is fijn, want een eigen bedje is de meest veilige slaapplaats. De kraamverzorgenden signaleren, naast het samen in het ouderlijk bed slapen, nog een aantal onveilige slaapplaatsen die regelmatig voor de nacht worden gebruikt, waaronder de kinderwagenbak (19%) en het babynestje (10%). Deze slaapsituaties zijn niet zonder risico. Door extreme vermoeidheid bestaat bij het samen in het ouderlijk bed slapen de kans dat je op je kindje rolt of het kindje kan onder het dekbed of tegen de kussens komen te liggen en daardoor niet goed ademhalen. Dit laatste geldt ook voor slapen in een babynestje. Ook bestaat de kans op oververhitting. Allemaal risicofactoren die de kans op wiegendood verhogen.

Vragen over veilig slapen

Onder jonge ouders leven veel vragen over het veilig laten slapen van hun jonge spruit: hoe het bedje opgemaakt moet worden, wat de temperatuur op de kamer moet zijn of wat de veiligste plek is. “Het is niet makkelijk voor ouders want er komt al zoveel op je af als je een pasgeboren baby hebt,” weet Saskia Kloet, programmamanager Opgroeien bij VeiligheidNL, uit eigen ervaring.

Met alle nieuwe producten die er op de markt komen en gepromoot worden rondom slapen is het lastig voor ouders om te weten wat wel en wat niet veilig is. Daarbij spelen in het begin vermoeidheid en onzekerheid de ouders ook parten. Terwijl het belangrijk is juist in het begin een goede basis te leggen voor fijn en veilig slapen. “In nieuwe video’s geven we de ouders antwoord op hun veel gestelde vragen over veilig slapen en leggen we uit in welke slaapsituatie je waar op moet letten.” aldus Saskia Kloet.

Blijf op de hoogte!

Heb jij in je werk te maken met kinderveiligheid en wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, onze aanpak en nieuwe voorlichtingsmaterialen? Meld je dan aan voor onze e-mail updates!

Aanmelden

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder