Amsterdam, 25 juni 2015 – Door te registreren waar, wanneer en onder welke omstandigheden verkeersongevallen plaatsvinden, kan snel en efficiënt gewerkt worden aan een veiligere omgeving. Sinds 1 april van dit jaar registreert het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) alle verkeersongevallen waarvan de slachtoffers worden behandeld op de SEH (Spoedeisende Hulp) van dit ziekenhuis. Het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF), verantwoordelijk voor de verkeersveiligheid in de provincie, krijgt zo snel een actueel beeld van gebreken en/of gevaarlijke situaties en kan hier verbeteringen in aanbrengen. Denk hierbij aan het kruispunt waar vaak aanrijdingen zijn of de losse stoeptegel die al tot meerdere valpartijen leidde. Op 25 juni 2015 ondertekenen de drie partijen een samenwerkingsovereenkomst, waarmee ze bekrachtigen in de toekomst intensief en gezamenlijk in te gaan zetten op het terugbrengen van het aantal en de ernst van ongevallen.
Betrouwbare ongevalsgegevens zijn onontbeerlijk bij het tot stand komen, uitvoeren en evalueren van dit verkeersveiligheidsbeleid. De gegevens die voorheen beschikbaar waren, zijn onvolledig en onbetrouwbaar. Gewonden door fietsongevallen werden bijvoorbeeld onvoldoende geregistreerd. Ziekenhuizen krijgen veel informatie over verkeersongevallen bij de behandeling van slachtoffers op de SEH. De pilot die het MCL, het ROF en VeiligheidNL in april zijn gestart, loopt 12 maanden. Het doel van de pilot is het verminderen van het aantal verkeersongevallen en het bevorderen van de verkeersveiligheid in Friesland. Daartoe verzamelt het MCL via het Letsel Informatie Systeem van VeiligheidNL informatie over hot spots, hot times en toedrachten van verkeersongevallen. Het MCL verstrekt deze gegevens geanonimiseerd aan VeiligheidNL. Hier worden de gegevens geanalyseerd en de resultaten vervolgens gerapporteerd aan het ROF, zodat zij gerichte maatregelen kunnen treffen ter bevordering van de verkeersveiligheid.
Bij succes kan deze aanpak ook elders in Nederland worden toegepast zodat andere Nederlandse provincies of regio’s ook voorzien worden van volledige en juiste informatie voor hun verkeersveiligheidsbeleid. Ook zij kunnen dan gerichte maatregelen nemen om de verkeers-veiligheid te bevorderen.
Bovenstaande casus is een voorbeeld van het type ongeval dat in realiteit voorkomt, maar niet in de politiestatistiek terug te vinden is. De politie wordt immers niet gebeld en/of komt niet ter plaatse. Toch zijn plaats, tijdstip en oorzaak erg relevant en interessant om oorzaakgerichte maatregelen te kunnen nemen.
Voor meer informatie neem contact op met ons, met Sipke van der Meulen (Secretaris OVVF en ROF) of met de afdeling Voorlichting & Communicatie Medisch Centrum Leeuwarden (MCL).