Op 3 september zijn we present op het Nationaal Fietscongres. Karin Klein Wolt, senior adviseur bij VeiligheidNL, is spreker bij twee sessies. Sluit je aan en hoor meer over de lange termijn gevolgen van fietsongevallen. Of over ons nieuwe dashboard om verkeersongevallen beter in kaart te brengen.
De lange termijn gevolgen fietsongevallen: een follow up studie Deze sessie onthult de resultaten van een unieke follow-up studie onder slachtoffers van fietsongevallen. Ruim 800 slachtoffers hebben drie jaar na hun fietsongeval en bezoek aan de Spoedeisende Hulp nogmaals meegewerkt aan onderzoek. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat 33 % van de fietsslachtoffers na drie jaar nog klachten heeft. Dit zijn 26.000 personen. Bijna 5 % van deze groep (1.400 personen) heeft dan nog steeds ernstige klachten aan hoofd of schedel. Op al deze vragen en meer wordt antwoord gegeven op het congres.
Het dashboard In deze sessie wordt het -onlangs in Leeuwarden gelanceerde- unieke dashboard “Verkeersongevallenregistratie Fryslân” getoond. Het dashboard is op initiatief van het ROF ontwikkeld en tot stand gekomen in samenwerking met alle Friese Spoedeisende Hulpafdelingen, de Regionale Ambulancevoorziening Fryslân en VeiligheidNL. Het dashboard biedt niet alleen aanvullende informatie over verkeersongevallen, maar levert ook geheel nieuwe gegevens. Zo werd duidelijk dat Fryslân in 2019 minstens 1.300 fietsslachtoffers telde, terwijl de politie in Fryslân 155 fietsslachtoffers registreerde. Er wordt in de sessie ingegaan op resultaten uit het dashboard, maar ook ervaringen en adviezen om een dergelijk traject lokaal te implementeren komen aan bod.
Nieuwsgierig? Kom ook!