
Zeker blijven lopen!
Jaarlijks belanden ruim 20.000 voetgangers op de Spoedeisende Hulp na een enkelvoudig ongeval, veelal veroorzaakt door struikelen of uitglijden. Vooral ouderen lopen hierbij ernstig letsel op. In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben VeiligheidNL, de Leerstoel Ergotherapie van het Radboudumc en Ergotherapie Nederland daarom de Amerikaanse interventie ‘Stroll Safe’ succesvol aangepast naar de Nederlandse praktijk.
Status
Onderzoek type
Onderzoek
Over Scroll Safe
Hoewel valpreventie in huis al veel aandacht krijgt, is er buitenshuis nog een belangrijke slag te slaan. Stroll Safe is een bewezen effectieve Amerikaanse ergotherapie interventie gericht op het voorkomen van enkelvoudige voetgangersongevallen. Ouderen komen hierbij gedurende zeven weken wekelijks 1,5 uur in een groep samen, waarbij ze onder begeleiding van een ergotherapeut aan de slag gaan met bewustwording van valrisico’s, zelfmanagement en gedragsverandering t.a.v. het lopen buitenshuis. De Amerikaanse groepsinterventie is geschikt gemaakt voor toepassing in de Nederlandse context en geëvalueerd op haalbaarheid en impact. De groepsinterventie heeft in het najaar van 2024 als pilot in twee Nederlandse gemeenten gedraaid onder de noemer ‘Zeker blijven lopen!’ met gunstige bevindingen.
Haalbaarheid en impact van ‘Zeker blijven lopen!’
Het pilotonderzoek van ‘Zeker blijven lopen!’ toont aan dat de interventie haalbaar en uitvoerbaar is in de praktijk, met hoge waardering van zowel de uitvoerende ergotherapeuten als deelnemers. Alle onderdelen van de interventie zijn tijdens de pilot goed uitgevoerd zoals beschreven in de handleiding. Suggesties voor extra materialen en aanpassingen van de training naar aanleiding van het pilotonderzoek zijn verwerkt. De belangrijke elementen voor succes van de training waren m.n. de motivatie van de deelnemers, de vaardigheden van de ergotherapeut, het praktisch oefenen, de herhaling van informatie, de sociale interactie en sfeer in de groep en het geven van regie aan de deelnemers en hen als ervaringsdeskundige centraal stellen.
Voor toekomstige implementatie zijn ervaren en geschoolde ergotherapeuten, geschikte trainingsruimtes, extra begeleiders en externe financiering essentieel. Hoewel verder onderzoek nodig is om krachtige uitspraken te doen over de effectiviteit van ‘Zeker blijven lopen!’ gaven deelnemers na de training wel aan zich zekerder te voelen bij het buiten lopen en benoemden ze diverse aanpassingen in hun gedrag om veiliger buiten te lopen.
Aanbevelingen
Op basis van het pilotonderzoek blijkt ‘Zeker blijven lopen!’ een veelbelovende interventie voor Nederlandse ouderen, die zich bevindt op het snijvlak van het sociale domein, zorgdomein en voetgangersveiligheid. De interventie is in de huidige vorm direct toepasbaar in Nederland, maar structurele financiering is noodzakelijk. Lees meer over de resultaten en aanbevelingen in het rapport.
Rapportage Zeker blijven lopen!
Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.