VeiligheidNL werkt voor een breed scala aan opdrachtgevers. Dat doen we op subsidiebasis voor overheidsinstanties en fondsen, maar we werken ook in opdracht van bedrijven of soms een hele branche. Zo voeren we analyses uit bij bedrijven om de veiligheidscultuur in kaart te brengen. We voorzien kinderopvangorganisaties van tools om de veiligheid op hun locaties te managen. En voor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport doen we ieder jaar onderzoek en ontwikkelen we verschillende programma’s en campagnes. Samen werken we aan veiligheid en brengen we het aantal ongevallen in Nederland omlaag.
VeiligheidNL doet veel voor:
In overheidskringen is veiligheid een prominent thema. Of het nu gaat om geweld, verkeersongelukken, arbeidsveiligheid, of ongevallen in en om het huis, meerdere departementen hebben ermee te maken. De complexe taak die de overheid heeft, is om grip te krijgen op de belangrijkste veiligheidsissues, zonder daarbij haar eigen doel voorbij te schieten met een overactieve regelreflex. Zie daar de risicoparadox van onze beleidsmakers.
VeiligheidNL helpt landelijke, regionale en lokale overheden aan specifieke beleidsinformatie over risico’s en ongevallen, met verdiepende onderzoeken naar oorzaken, kosten en gevolgen van ongevallen. Denk bijvoorbeeld aan onze meerjarenprogramma’s rond Ongevalsregistratie, Kinderveiligheid, Valpreventie en Sportblessurepreventie. Dit doen we met subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. ook worden de jaarlijkse letselcijfers van VeiligheidNL gebruikt voor onderbouwing van het nationaal letselpreventiebeleid.
Uit ons onderzoek vloeien oplossingen voort die de veiligheid daadwerkelijk kunnen vergroten. VeiligheidNL kan programma’s ontwikkelen en evalueren om specifieke veiligheidsissues aan te pakken. Zo werken we dankzij aanvullende subsidies van de Voedsel- en Warenautoriteit en de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Veiligheid en Justitie aan projecten rond productveiligheid, arbeidsveiligheid, verkeersveiligheid en geweldsdelicten.
Elke gemeente heeft uiteraard het beste voor met haar inwoners. Gezondheid en veiligheid zijn daarbij belangrijke thema’s. Gemeenten hebben niet alleen een sociaal-maatschappelijk belang bij goede preventie, maar ook financieel en organisatorisch. Als er minder ongelukken gebeuren, is er minder zorg nodig, maken mensen minder gebruik van hulpmiddelen en hoeven er minder uitkeringen te worden verstrekt.
VeiligheidNL kan op verschillende manieren van betekenis zijn voor uw gemeente: met onderzoek, gedragsinterventies, advies en ondersteuning. Daarbij kijken we altijd naar de oplossing die past bij uw vraag en situatie. We maken gebruik van kennis die we hebben van diverse registratiesystemen en -mogelijkheden en effectieve preventie aanpak.
Om op een goede manier aan preventie te kunnen doen, is inzicht nodig in waar, bij wie en waardoor ongevallen plaatsvinden. Op die manier kunnen gemeenten prioriteiten stellen en heel gericht preventie inzetten. VeiligheidNL heeft een schat aan gegevens waarmee u snel inzicht krijgt in aantallen, oorzaken, de aard van het letsel, en in de sociale en financiële gevolgen. Ook kunnen we - op maat - aanvullende en verdiepende gegevens verzamelen. Deze gegevens kunnen u helpen bij de onderbouwing, monitoring of planning van lokaal beleid.
VeiligheidNL ondersteunt en adviseert gemeenten daar waar het gaat om beleid:
Ook kunnen we adviseren en ondersteunen bij het uitvoeren preventieve interventies. VeiligheidNL ondersteunt u bij het bepalen van de koers en het treffen van de juiste maatregelen om het aantal ongevallen terug te dringen.
Ieder kind recht heeft op een veilige en beschermende schoolomgeving. Scholen en leerkrachten moeten daarom sociale en fysieke veiligheid hoog in het vaandel hebben staan. Door hier aandacht aan te besteden, ontwikkelen leerlingen vaardigheden om ongevallen te voorkomen of om goed te kunnen omgaan met pestgedrag.
VeiligheidNL heeft verschillende lespakketten ontwikkeld die ondersteunen in het creëren van een veilige en prettige leeromgeving.
Meer weten? Ga naar de informatie voor Scholen.
Er zijn weinig plaatsen in onze samenleving waar veiligheid en gezondheid zo essentieel zijn als in de kinderopvang. Niet alleen voor de kwetsbare groep baby’s en jonge kinderen, maar ook voor de pedagogisch medewerkers. Hun welzijn als mede-opvoeders van onze kinderen is van wezenlijk belang.
Kinderen moeten zich prettig voelen op de opvang, zichzelf kunnen zijn, en de ruimte krijgen om te leren en te ontdekken. Het is heel belangrijk dat de locatie veilig is, maar ook dat kinderen zich veilig voelen én tegelijkertijd gestimuleerd worden om grenzen te verkennen. Dat blijft een spanningsveld: wanneer is het veilig genoeg? Om dingen te ontdekken is ook ruimte nodig.
Veel eisen zijn vastgelegd in de Wet Kinderopvang en in het kader van het Nieuwe Toezicht wordt dit nog verder aangescherpt. VeiligheidNL werkt nauw samen met de toezichthouders en volgt de ontwikkelingen op de voet.
Kunt u een helpende hand gebruiken bij het vergroten van de veiligheid en gezondheid van de kinderen of uw medewerkers? VeiligheidNL geeft u graag advies, toegesneden op uw dagelijkse praktijk. Ook hebben we online tools om snel risico-inventarisaties uit te voeren en actieplannen te maken. Zie bijvoorbeeld onze Risicomonitor.
We leiden personeel en management op, zodat veiligheid en gezondheid in de dagelijkse praktijk op een effectieve, integrale en structurele manier geborgd wordt. Daarbij is ons uitgangspunt dat kinderen ruimte moeten hebben om te ontdekken. We kunnen ook medewerkers trainen om die inschatting te maken: wanneer is iets veilig genoeg?
VeiligheidNL werkt voor organisaties in de KOV (Kinderopvang), BSO (Buitenschoolse opvang), PSZ (Peuterspeelzalen) en GOO (Gastouderopvang).
Meer weten? Ga naar de informatie voor Kinderopvang.
Binnen de zorg is veiligheid een belangrijk onderwerp. Zowel in de ouderenzorg als in de zorg voor onze kinderen. Met name letselpreventie is voor deze groepen erg van belang. Zij zijn het meest kwetsbaar; privé ongevallen en beweeg- en sportblessures zorgen voor veel medische behandelingen, leveren een grote ziektelast bij deze risicogroepen en relatief veel ouderen overlijden door een valongeval.
VeiligheidNL biedt producten en diensten voor deze doelgroepen in twee thema's:
Kinderen en jongeren verdienen een veilige en gezonde opvoeding. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor de ouders die een goede start kunnen bieden. Verloskundigen, kraamverzorgenden en JGZ-professionals kunnen ouders daarbij ondersteunen. Zodra een kind naar een vorm van voorschoolse opvang of naar school gaat kunnen ook opvangorganisaties en scholen die veilige en gezonde opvoeding ondersteunen en faciliteren. VeiligheidNL helpt om preventie in een doorlopende lijn (van aanstaande ouders, tot verloskundigen, kraamverzorgenden, JGZ, kinderopvang en scholen en kinderen zelf) te versterken. Professionals, ouders en kinderen worden in hun eigen kracht gezet en krijgen kennis en kunde aangereikt om vooral op een positieve manier risico’s op letsels te beperken. Hierbij gaat het niet alleen om het beschermen van het kind maar ook leren, proberen en ervaren. Een basis set aan goed onderbouwde en effectieve producten en diensten staat en wordt goed gewaardeerd.
Meer weten? Ga naar de pagina´s over Verloskundigen, JGZ en kraamverzorgers.
Het aantal valongevallen bij ouderen en de daarmee gemoeide kosten kunnen worden teruggebracht. Bij gelijkblijvende incidentie lopen deze kosten door de vergrijzing van 780 miljoen euro in 2013 op tot 1,3 miljard euro in 2030. Naast deze financiële kosten weegt natuurlijk ook het persoonlijk leed mee; de impact van een valincident dat leidt tot ziekenhuisopname is voor veel ouderen enorm. Ze zijn veel minder zelfstandig, worden angstig (om opnieuw te vallen of te bewegen), moeten aanpassingen doen in hun woonomgeving, kunnen bepaalde activiteiten niet meer doen of moeten soms zelf opgenomen worden in een verpleeg- of verzorgingstehuis. Ook voor hun naasten en mantelzorgers wegen de gevolgen van een val soms zwaar. Als valongevallen worden voorkómen, kunnen ouderen actief (blijven) participeren in de maatschappij, kunnen zij langer zelfstandig thuis wonen, is er minder kans op vereenzaming, en blijft hun kwaliteit van leven beter behouden.
In de huidige praktijk zijn valpreventie activiteiten sterk versnipperd en wordt onvoldoende gebruik gemaakt van de werkzame elementen in valpreventie. Die werkzame elementen vormen de rode draad in de activiteiten van VeiligheidNL voor het thema Valpreventie. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor (zorg)professionals die in hun praktijk iets met of aan valpreventie kunnen doen, zoals praktijkondersteuners m.b.t. screening, of fysiotherapeuten m.b.t. effectieve beweeginterventies
Meer weten? Ga naar het thema Valpreventie.
Bij VeiligheidNL zetten we ons al meer dan 35 jaar in om het aantal letsels in Nederland te verlagen. Daarbij delen we een maatschappelijke doelstelling met fondsen en goede doelen: samen proberen we kwetsbare groepen in de samenleving verder te helpen.
Zo hebben we projecten uitgevoerd in samenwerking met o.a.: Rabobank Foundation, Stichting Kinderpostzegels, Ronald McDonald Kinderfonds en Fonds NutsOhra. VeiligheidNL is trots op deze succesvolle samenwerkingen. Want samen komen we verder.
Meer weten over deze samenwerkingen of ziet u mogelijkheden voor een toekomstige samenwerking? Neem dan contact met ons op.