VeiligheidNL heeft, in samenwerking met de Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg (MGZ) van het Erasmus MC in Rotterdam, een rekenmodel (Letsellastmodel) ontwikkeld waarmee de letsellast voor letselpatiënten in kaart kan worden gebracht. Met letsellast bedoelen we de totale hoeveelheid schade en/of ongemak als gevolg van letsel.
Met behulp van het Letsellastmodel wordt de zorgconsumptie, het arbeidsverzuim en het verlies aan kwaliteit van leven geschat van alle op de SEH behandelde letselslachtoffers in Nederland, zoals geregistreerd in het Letsel Informatie Systeem (LIS) en/of in de LBZ (ziekenhuisregistratie van opgenomen patiënten). Van de zorgconsumptie wordt een schatting gemaakt van de directe medische kosten, en op basis van arbeidsverzuim wordt ook een schatting gemaakt van daaraan gekoppelde indirecte kosten. Per type ongeval wordt berekend wat de medische kosten zijn, het arbeidsverzuim en het verlies aan gezonde levensjaren. Op basis hiervan stellen we prioriteiten voor preventie-activiteiten.
De benodigde informatie over zorgconsumptie, arbeidsverzuim en kwaliteit van leven in het Letsellastmodel is afkomstig van standaard beschikbare databronnen en diverse LIS-vervolgonderzoeken. LIS-patiënten zijn daarin op meerdere meetmomenten in 2 jaar na het optreden van het ongeval ondervraagd over het zorggebruik, de gezondheidstoestand en het werkverzuim ten gevolge van het ongevalsletsel. Het Letsellastmodel wordt regelmatig ge-update en uitgebreid, en bestaat uit drie deelmodellen, namelijk het zorgmodel, het verzuimmodel en het functioneringsmodel. Het zorgmodel schat de zorgconsumptie en directe medische kosten per letselpatiënt. Het verzuimmodel schat de gemiddelde arbeidsverzuimduur in werkdagen en de indirecte kosten ten gevolge van het arbeidsverzuim per letselpatiënt. Met behulp van het functioneringsmodel kan het verlies aan kwaliteit van leven (‘ziektejaarequivalenten door gezondheidsbeperkingen’) per letselslachtoffer worden geschat. Gecombineerd met het verlies aan levensjaren kan hiermee de totale ziektelast van letselpatiënten worden berekend.
Met het Letsellastmodel van VeiligheidNL en het Erasmus MC is berekend dat ongevallen in Nederland in 2016 jaarlijks 3,2 miljard euro kosten, waarvan 2 miljard aan gezondheidszorg en 1,2 miljard aan productieverlies. In 2016 is een artikel verschenen over de gemeten letsellast in Nederland met behulp van gegevens uit het Letsellastmodel (Polinder S. et al. The economic burden of injury: Health care and productivity costs of injuries in the Netherlands. Accident Analysis & Prevention. 2016 Aug;93:92–100).