Ga door naar hoofdinhoud
Jongens spelen met stokken

Spelen met risico’s: hoe maak je een verantwoorde keuze?

Download de Risi-Go or No-Go poster

Hoe je reageert op het spel van kinderen hangt sterk af van hoe je naar risico’s kijkt. We zijn vaak geneigd om risico’s te zien als iets dat we moeten vermijden, vooral vanuit gevoel. Maar wat als we risico’s ook zien als kansen om te leren? Dit artikel helpt je om bewust te kijken naar risicovol spel en daarover het gesprek aan te gaan.

Onderbouwde keuzes

Spelende kinderen brengen soms lastige keuzes met zich mee professionals: wat is wel veilig en wat niet? Wanneer laat je het gaan en wanneer moet je ingrijpen? In dat moment is het fijn om voldoende achtergrond te hebben voor een goede afweging. De Risi-Go or No-Go poster helpt je hierbij. Geen checklist, maar een hulpmiddel dat helpt om weloverwogen keuzes te maken en je aanpak te delen met anderen, zoals ouders en toezichthouders.

Risi-Go or No-Go? 

Om spelsituaties goed te beoordelen, helpt het om ze vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en jezelf een aantal vragen te stellen. De poster biedt vier perspectieven waarmee je bepaalt of een risico aanvaardbaar of onaanvaardbaar is: 

  1. Speelwaarde: Begin positief! Wat zijn de voordelen van het spel? Wat missen kinderen als ze zonder risico spelen? 

  1. Het kind zelf: Kan het kind de risico’s overzien? Geef het kind zoveel mogelijk ruimte en bied alleen ondersteuning waar nodig. 

  1. De situatie: Is de omgeving en het materiaal geschikt, zodat kinderen kunnen experimenteren?  

  1. Het mogelijke gevolg: Wat is het ergste dat kan gebeuren? Is er kans op ernstig letsel? 

Gebruik deze invalshoeken ook in gesprekken om duidelijk te maken hoe jij zorgt voor de juiste balans tussen het beschermen en versterken van kinderen. 

Hoe kan het wél?

Door de Risi-Go or No-Go poster regelmatig te gebruiken, leer je makkelijker inschatten wanneer een risico te groot is en wat je kunt aanpassen om het spel toch mogelijk te maken. Is een risico uiteindelijk onaanvaardbaar? Leg het dan aan het kind uit, bied een alternatief aan, of pas de omgeving aan. Zo leert het kind ook risico’s inschatten. De basisvraag is altijd: Hoe kan het wél?

Download de Risi-Go or No-Go Poster

Risi-Go or No-Go Poster
(pdf)
placeholder

Meer weten over het stimuleren van kinderen met risicovol spel?

Klik hier
Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder