Vallen Verleden Tijd

Vallen Verleden Tijd is een valpreventieprogramma ontwikkeld door de Sint Maartenskliniek. Het is een programma voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico die 15 minuten kunnen lopen zonder loophulpmiddel. Een aangepaste versie is geschikt voor ouderen met osteoporose. Tijdens Vallen Verleden Tijd gaan ouderen in een groep samen met een fysiotherapeut aan de slag met een hindernisbaan, spelvormen en valtraining.

Doel

Voorkomen van valongevallen bij ouderen door het herkennen van valgevaarlijke situaties, het verminderen van valangst en het verbeteren van het activiteitenniveau en de balans.

Doelgroep

Eerstelijnszorgverleners, Gemeenten, GGD

Aanpak

Valpreventieprogramma met hindernisbaan, spelvormen en valtraining

Vallen Verleden Tijd is geschikt voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico die in staat zijn om 15 minuten te lopen zonder loophulpmiddel. Een aangepaste versie van het programma is geschikt voor ouderen met osteoporose. Vallen Verleden Tijd wordt uitgevoerd door opgeleide (fysio)therapeuten in een eerstelijns praktijk of in een zorginstelling.

Het programma

Vallen Verleden tijd is een groepsprogramma voor maximaal tien ouderen en bestaat uit een hindernisbaan, spelvormen en valtraining. Er zijn tien bijeenkomsten van 1,5 uur die twee keer per week plaatsvinden.

In het aangepaste programma voor ouderen met osteoporose worden voorlichting over osteoporose, veiligheid in en om huis, functionele looptraining en botbelastende oefeningen toegevoegd. Dit programma heeft elf bijeenkomsten.

Waarom werkt het?

Vallen Verleden Tijd is door het RIVM erkend

als valpreventieve beweeginterventie. Benieuwd naar andere erkende valpreventieve beweeginterventies? Bekijk dan dit overzicht.

Op de kaart!

De kaart geeft per postcodegebied een overzicht van de professionals die gecertificeerd zijn om In Balans, Otago of Vallen Verleden Tijd te geven. 

Naar de kaart

Op de hoogte blijven van nieuws over Valpreventie?

Meld je aan

Aan de slag

Wil je aan de slag met Vallen Verleden Tijd? VeiligheidNL is geen interventie-eigenaar maar zo vind je meer informatie over dit programma:

Vallen Verleden Tijd op Loket Gezond Leven

Via Loketgezondleven.nl heb je inzicht in erkende leefstijlinterventies. Dat zijn programma’s en activiteiten die voldoen aan belangrijke kenmerken voor succesvol werken aan de gezonde leefstijl van o.a. ouderen zoals bij Vallen Verleden Tijd. Onafhankelijke experts uit wetenschap en praktijk hebben dat vastgesteld.
Lees meer
placeholder

Opleidingen in Vallen Verleden Tijd

Het Nederlands Paramedisch Instituut (NPI) verzorgt diverse opleidingen in Vallen Verleden Tijd, zoals de training 'Valpreventie en valtraining: programma Vallen Verleden Tijd'. Ga naar het NPI voor meer informatie.
Naar het NPI

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.