Opblaasbare speeltoestellen: WAS ondersteuningsmiddelen

Vooruitlopend op de wijziging van het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS), hebben we materialen ontwikkeld om huurders van luchtkussens veiligheidsinstructies en speelregels te geven. Dit helpt jou om jouw bezoekers te informeren over de speelregels, zodat het spelen op opblaasbare speeltoestellen voor kinderen van jouw huurders of bezoekers nog leuker en veiliger wordt!

Doel

Verhuurders en beheerders van opblaasbare speeltoestellen ondersteunen in het overbrengen van veiligheidsinstructies en speelregels aan hun huurders of bezoekers.

Doelgroep

Huurders van opblaasbare speeltoestellen en ouders van kinderen (0-12 jaar)

Aanpak

Ondersteuningsmiddelen bieden waarmee verhuurders een veiligheidsgesprek aan kunnen gaan met huurders, en waarmee zowel huurders als ouders geïnformeerd kunnen worden over de speelregels rondom het spelen op opblaasbare speeltoestellen.

Als verhuurder ben je straks verplicht om veiligheidsinstructies te geven aan huurders. Ouders vinden de veiligheid en het plezier van hun kinderen belangrijk, maar staan niet altijd te springen om de veiligheidsinstructies. Hoe breng je die dan over op een effectieve manier? We geven je een aantal tips en tools die je kunnen helpen om hier een leuk ‘veiligheidsgesprek’ van te maken.

Het veiligheidsgesprek

Ouders vinden een luchtig en gezellig gesprek veel leuker dan saaie veiligheidsinstructies. Neem daarom de tijd. En toon jouw persoonlijke interesse. Dat levert je heel veel goodwill op. Vraag bijvoorbeeld naar het soort feest en of het de eerste keer is dat de klant een opblaasbaar speeltoestel huurt. En benoem vervolgens de stappen voor veilige plaatsing en verankering van het opblaasbare speeltoestel én de belangrijkste speelregels (zoals de verplichting om toezicht te houden tijdens het spelen).

Om deze regels extra kracht bij te zetten, kan het goed werken om jouw klant een handtekening te laten zetten als bewijs dat hij/zij het belang ervan heeft begrepen. Dit kan bijvoorbeeld op de pakbon of het ontvangstbewijs, waar een extra onderdeel staat: veiligheidsinstructies ontvangen.

Voor een prettig gesprek met jouw klanten over de veiligheid rondom opblaasbare speeltoestellen, kun je gebruikmaken van de handige voorlichtingsmaterialen hieronder.

HOU HET LEUK. HOU HET VEILIG.

Voorlichtingsmaterialen beheerders en huurders

Voor huurders en ouders hebben we een aantal voorlichtingsmaterialen ontwikkeld, om ze te informeren over hoe zij het spelen op een opblaasbaar speeltoestel (ofwel: luchtkussen) veilig én leuk kunnen houden voor hun kinderen. De materialen over het plaatsen van een speeltoestel zijn vooral van belang voor huurders, maar ook voor beheerders. De 'speelregels' zijn voor alle doelgroepen relevant. De voorlichtingsmaterialen zijn hieronder te downloaden of af te spelen. De video's kun je ook op de eigen website plaatsen. We werken met duidelijke symbolen, waardoor de voorlichtingsmaterialen voor iedereen begrijpelijk zijn.
Video

‘Een luchtkussen dat staat als een huis’

Als verhuurder of beheerder ben je verantwoordelijk voor het veilig plaatsen van een speeltoestel. Of je dat nou zelf doet, of een huurder. Bij het plaatsen en verankeren van een speeltoestel komt heel wat meer kijken dan mensen denken. In deze video laten we de belangrijkste stappen zien voor een veilige plaatsing.

 

Deze video kan ook relevant zijn voor huurders vóórdat ze een speeltoestel huren, zodat ze weten waar ze rekening mee moeten houden!

Downloads

Instructiekaart plaatsing

De stappen voor het veilig plaatsen van speeltoestellen hebben we ook opgesomd in een instructiekaart. Deze dient als geheugensteuntje voor huurders en beheerders, zodat ze de stappen bij de hand hebben als ze het speeltoestel gaan plaatsen. Verhuurders kunnen de instructies downloaden, (laten) printen en eventueel plastificeren en meegeven aan hun huurders. Op de achterzijde van de instructiekaart staan de speelregels, die ook in de video en poster hieronder terugkomen.

placeholder
Advies

Speelregels en tips voor toezicht houden

De meeste ouders en kinderen kennen de regel ‘schoenen uit’ wel. Maar er zijn meer ‘speelregels’ voor opblaasbare speeltoestellen, die het voor de spelende kinderen veilig én leuk houden. Deze speelregels én tips voor hoe je toezicht houdt en kinderen aanspreekt op hun gedrag, vind je in het blog ‘Veilig spelen op een luchtkussen’.
Naar het blog
Video

‘Hou het leuk. Hou het veilig.’

In deze korte video bespreken we de belangrijkste speelregels. Verhuurders kunnen de video aan huurders laten zien tijdens het veiligheidsgesprek, of bijvoorbeeld een link naar de video toesturen in de mailbevestiging.

Downloads

Poster / stoepbord

Het is ook belangrijk om tijdens het speelmoment een geheugensteuntje te geven over de veiligheidsregels, voor de toezichthouder, de ouders én de kinderen die op het toestel spelen. Hiervoor hebben we een poster ontwikkeld, die ook als stoepbord* te gebruiken is. Ze zijn in drie formaten te downloaden, en geschikt voor digitaal printen of drukwerk. Verhuurders en beheerders kunnen de posters downloaden, (laten) uitprinten of drukken en meegeven aan hun huurders of bij het speeltoestel plaatsen, eventueel voorzien een frame of stoepbord.

placeholder

* Dit is een voorbeeld van een stoepbord. Diverse soorten zijn online te bestellen. De zoekopdracht ‘stoepbord bestellen’ levert veel geschikte zoekresultaten op. Maar ook een lokale drukker of printshop heeft dit meestal wel in het assortiment.

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.