Sportblessures 2021

Een sportblessure is een veel voorkomende reden om te stoppen met sporten. In 2021 liepen in Nederland naar schatting 3,5 miljoen sporters tenminste één blessure op. In totaal leidde dat tot ongeveer 4,3 miljoen sportblessures verdeeld over 3,5 miljoen sporters. Dit blijkt uit de rapportage Sportblessurepreventie 2021.

Status

Afgerond

Onderzoek type

Cijferrapportage

Publicatiedatum: 26-9-2022

Ruim de helft van de blessures leidt tot sportverzuim (tijdelijke sportuitval). Bij een gemiddelde verzuimduur van 19 dagen betekent dit dat geblesseerde sporters vorig jaar zo'n 50 miljoen dagen niet konden sporten door een blessure.

placeholder
50 miljoen
sportverzuimdagen, onder 3,5 miljoen sporters

Sporttak

Hardlopen was in 2021 opnieuw de sport met de meeste blessures. Er waren dat jaar naar schatting 890.000 blessures bij hardlopen (21%). Daarna volgt veldvoetbal, met naar schatting 650.000 blessures (15%). Tijdens fitness (incl. aerobics en krachttraining) liepen sporters 630.000 blessures op (15%). Deze drie sporttakken zorgden samen voor de helft (51%) van alle sportblessures in Nederland in 2021.

Ontstaan van blessures

Bijna twee derde deel van de blessures (61%) ontstond ‘acuut’, bijvoorbeeld door zwikken of een botsing. Ruim een derde deel ontstond geleidelijk, vaak door overbelasting of een veel herhaalde beweging. De meest opgelopen blessure was een knieblessure.

Medische behandeling en sportverzuim

48 procent van de geblesseerde sporters werd medisch behandeld, waarvan het grootste deel door een fysiotherapeut (75%). 

Van de sporters die in 2021 geblesseerd raakten gaf 61 procent aan ten gevolge van de blessure één of meerdere dagen niet te hebben kunnen sporten. Van de drie grootste blessuresporten veroorzaakte vooral hardlopen sportverzuim. 81 procent van de hardlopers kon door een blessure tijdelijk niet sporten. Hardloopblessures zorgden gemiddeld ook voor de langste verzuimduur. 

Gemiddeld duurde het sportverzuim door een blessure 19 dagen. Jongere sporters konden eerder weer gaan sporten dan oudere sporters: het aantal dagen dat een sporter niet kan sporten na een blessure neemt toe met de leeftijd.

Download het volledige rapport

Cijferrapportage Sportblessures 2021
(pdf)

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.