Campagne Kopje onder gaat geluidloos en snel

Help mee om verdrinking te voorkomen

Kinderen onder de vijf jaar lopen het meeste risico op een verdrinking, met name kinderen van 1 en 2 jaar oud. Kinderen kunnen snel en ongemerkt verdrinken. Al in een laagje van 10 cm diep. Veel ouders weten niet dat ze zonder geluid verdrinken, en merken het niet op. Reden voor VeiligheidNL om in samenwerking met de Nationale Raad Zwemveiligheid voorlichting te ontwikkelen over dit risico en ouders hierop te wijzen door middel van een campagne.

Doel

Verdrinkingen voorkomen bij kinderen

Doelgroep

Ouders/verzorgers van kinderen (0 t/m 4 jaar)

Aanpak

De campagne Kopje onder gaat geluidloos en snel maakt ouders bewust van de risico’s van water voor hun kinderen en informeert ze over hoe ze verdrinking van hun kind kunnen voorkomen

Iedere ouder weet wel dat water gevaarlijk is voor jonge kinderen. Afgelopen tien jaar verdronken er in Nederland jaarlijks gemiddeld 78 kinderen. Eén op de zes kinderen overlijdt aan de gevolgen. Driekwart van de kinderen die verdrinken is 0-5 jaar oud*. Het gebeurt vaak in en om huis, bijvoorbeeld in een opblaasbaar zwembadje, een vijver of in bad. Opvallend vaak waren de ouders op het moment van verdrinking even niet in de buurt van hun kind. En wat veel ouders niet weten, is dat kinderen snel en zonder geluid verdrinken.

Logo Nationaal Plan Zwemveiligheid

Vanuit het Nationaal Plan Zwemveiligheid willen wij ouders van jonge kinderen meer bewust maken van het risico van water voor hun kind.

*bron; Onderzoek Kinderartsen Amsterdam UMC en het UMC Groningen 2021

Aan de slag

Help jij mee om verdrinking bij jonge kinderen te voorkomen? Deel de boodschap dan met ouders. Wijs ze op onze voorlichting, of plaats de boodschap op jouw website of social mediakanalen. De campagne bestaat uit een aantal materialen:
Video

Video's Kopje onder gaat geluidloos en snel

Plaats deze korte video's op jouw website of op social media. De video's gaan over verdrinking bad, een zwembadje of in de sloot.

Beeld

Campagnebeelden Kopje onder gaat geluidloos en snel

Ook deze campagnebeelden kun je vrij gebruiken op jouw website of op social media.

placeholder
placeholder
Tekst

Social teksten Kopje onder gaat geluidloos en snel

Download

Poster Kopje onder gaat geluidloos en snel

De poster Kopje onder gaat geluidloos en snel is beschikbaar in het Nederlands en 9 vertalingen; Arabisch, Engels, Spaans, Farsi, Frans, Russisch, Somalisch, Tigrinya en Turks.
Download ze hier
Voorlichting

Voorlichting ouders

Lees al onze voorlichting over het voorkomen van verdrinkingen op www.kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders. Hier vind je o.a. de 4 belangrijkste adviezen, de Veilig om het water-check en veel tips en adviezen voor alle soorten water.
Bekijk hier de voorlichting voor ouders

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden: