Verzwaringsslaapzak of -deken geschikt voor baby’s?

Veel gestelde vraag vanuit zorgprofessionals

Regelmatig krijg ik de vraag van kraamverzorgenden en JGZ-professionals of een verzwaringsdeken of verzwaringsslaapzak ook geschikt is voor het gebruik bij onrustig slapende baby’s. Het antwoord is nee. Ik zal uitleggen waarom niet.

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Wat is een verzwaringsdeken of verzwaringsslaapzak?

Een verzwaringsdeken of verzwaringsslaapzak geeft een subtiele druk op het lichaam, waardoor kinderen of volwassenen die veel draaien en onrustig zijn, sneller in slaap vallen en beter slapen. De druk heeft als het ware een kalmerend effect. 


Bij baby’s die onder een verzwaringsdeken van hun rug naar de buik draaien, bestaat de kans dat ze door het gewicht van de deken niet in staat zijn om terug te draaien naar de rug. Hetzelfde geldt voor een verzwaringsslaapzak, het gewicht aan de borstzijde van de slaapzak, maakt het terugrollen van de buik naar de rug veel moeilijker. Het risico is het grootst bij jonge baby's die voor het eerst omrollen.


Daarom adviseren wij om geen verzwaringsslaapzak of -deken te gebruiken bij baby's die beweeglijker worden en proberen om te rollen van rug naar buik. Het moment waarop dit gebeurt kan per kind verschillend zijn, daarom is hier geen leeftijdsindicatie voor te geven.


Voor kinderen vanaf 2 jaar kan een verzwaringsdeken gebruikt worden, uiteraard aangepast aan de leeftijd van het kind qua gewicht van de deken. Er zijn verschillende maten en gewichten dekens op de markt, die geschikt zijn vanaf de peuterleeftijd.

Er is geen onderzoek bekend, naar het gebruik van dit type slaapzak of deken bij baby’s. Het is dus niet bekend of het kalmerende effect dat gevonden is bij volwassen en kinderen met ADHD/PDD/autisme ook optreedt bij baby’s.

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.