Voorkom verbranding bij kinderen: nuttige adviezen

Een ongeluk met hete thee of heet water zit in een klein hoekje, maar veroorzaakt groot verdriet. Ook in de keuken zijn er gevaren. Adviseer je ouders over veilig opgroeien? Hieronder noemen we de belangrijkste punten waar ouders op moeten letten om verbranding bij hun kind te voorkomen.

Thee en heet water: hou het uit de buurt van kinderen!

Drink dus nooit thee of koffie met een kind op schoot. Zet geen pot thee op tafel en gebruik bij voorkeur een thermoskan. Leg ook geen kleedjes op tafel waar vervolgens thee of koffie op staat. Een kind kan zich aan het kleedje optrekken en krijgt dan de hete vloeistof over zich heen.

Mijn tip is om niet alleen kopjes thee buiten bereik van je kind te zetten, maar óók gewoon een scheut koud water bij je thee te doen. Als de thee dan over het kind gaat, is de kans op ernstige brandwonden al een stuk kleiner.

Annebeth de Vries

Hoofd van het kinderbrandwondencentrum Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk.

Voorkom verbranding bij kinderen. Adviseer De 4 van Veilig Theedrinken!

Naar de adviezen

Berg lucifers en aanstekers veilig op

Houd kinderen ver weg van vuur in de vorm van lucifers en aanstekers! Bewaar ze dus op een plek waar een kind echt niet bij kan. Ouders gebruiken daarbij het beste een kinderveilige aansteker, met een mechanisme waarbij twee handelingen nodig zijn om de aansteker te laten branden. Voor een kind tot ruim vier jaar is dit erg moeilijk.

Brand geen kaarsen

Kaarsen kunnen ouders beter niet gebruiken als ze (jonge) kinderen hebben, of ze moeten ze buiten bereik van hun kind zetten. Het beste is om waxinelichtjes te gebruiken. Die kunnen namelijk niet omvallen. Vanaf twee jaar kun je een kind leren dat hij niet in de buurt van vuur mag komen en dat hij niet aan brandende kaarsen mag zitten. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden.

In geval van een openhaard: houd kinderen uit de buurt en scherm de openhaard af met een openhaardhek. Dit is veiliger dan een vonkenscherm, omdat een openhaardhek verankerd is aan de muur en niet kan omvallen.

Gevaren in de keuken

Verbrandingen bij kinderen gebeuren vaak in de keuken. Bijvoorbeeld als een hete pan omvalt of van het aanrecht wordt afgetrokken. Het beste is om kinderen uit de keuken te houden tijdens het koken.

Veilig omgaan met de kraan

Het beste is als ouders hun kind al vroeg, vanaf een jaar of twee, leren hoe een kraan werkt; eerst de koude kraan opendraaien, daarna pas warm water erbij en bij het afsluiten andersom; eerst de warme kraan dichtdraaien, dan de koude.

Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden.

Op kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, vind je al onze adviezen om verbranding te voorkomen

Alle adviezen

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.